BiH Vijesti Vijesti

Izetbegović i Ivanić sa Zarifom: Odnosi BiH i IR Iran dobri i prijateljski

ibanic_izetbegovic_zarif

Na početku susreta članovi Predsjedništva BiH su poželjeli dobrodošlicu delegaciji Islamske Republike Iran, predvođenu ministrom vanjskih poslova Mohammadom Javadom  Zarifom.

Članovi Predsjedništva BiH su upoznali Zarifa s aktuelnom situacijom u BiH te istakli opredijelјenost BiH za evropski put, kao i za nastavak započetih reformi i ispunjenje neophodnih uvjeta, kako bi zemlјa dobila status kandidata za članstvo u EU.

Zajednički je ocijenjeno da su odnosi Bosne i Hercegovine i Islamske Republike Iran dobri i prijateljski, bez otvorenih pitanja. Saradnja dviju država je na zadovoljavajućem nivou, ali ima prostora za njeno unapređenje.

Bosna i Hercegovina ima izuzetan geografski položaj koji omogućava iranskoj privredi i investitorima pristup evropskom tržištu, što je pretpostavka za osnivanje kompanija i filijala iranskih poduzeća. Zarif je izrazio nadu i spremnost da se ukine vizni režim između dviju zemalja, što bi utjecalo na razvoj privrede, ekonomskih i kulturnih odnosa, osobito u sektorima poljoprivrede, drvne industrije, energetike i građevinarstva.

Sastanku je uime predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Dragana Čovića prisustvovao savjetnik  Dejan Vanjek, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.

(Bportal.ba/Fena)

Podijeli na društvene mreže!

Komentariši