Izetbegović: Branioci su sačuvali zemlju i obraz, sada se napada istina o agresiji

Član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović prisustvovao je okruglom stolu pod nazivom "Agresija na istinu o odbrani RBiH" koji je organizirala Bošnjačka zajednica kulture "Preporod" i Udruženje za zaštitu tekovina borbe za BiH. Skup se održava danas u prostorijama Gazi Husrev-begove biblioteke u Sarajevu.

Izetbegović je zahvalio BZK "Preporod" i njenom predsjedniku profesoru Senadinu Laviću što "nas je okupio na veoma važnoj temi, prepoznavši zabrinjavajući trend i opasne namjere relativiziranja istine, izjednačavanja sukobljenih strana, stigmatizacije branioca, odnosno, kako sam naziv ovog okupljanja i okruglog stola kaže – nove agresije, ovaj put usmjerene na istinu o odbrani Republike Bosne i Hercegovine".

Dodao je da se radi o veoma važnoj temi, o opasnom fenomenu – "moramo ga prepoznati, ocrtati njegovu fizionomiju, definisati urotu koja prijeti da nagrize najvredniji kapital kojim raspolažemo: istinu o agresiji i stradanju bosanskih patriota, o nevjerovatnom otporu koji su pružili brutalnom i nesrazmjerno jačem napadaču. I o čistoti te borbe. Branioci BiH su sačuvali jedinstvo zemlje, ali ne samo to – sačuvali su i obraz, čast i dostojanstvo bosanskog čovjeka".

Izetbegovićevo daljnje obraćanje na ovom skupu prenosimo u cijelosti:

Kažu da u ratu prvo strada istina. Propaganda uvijek prvo ukloni taj štit, satanizira i oblati drugu stranu, opravda razloge za napad. Dakle, odbraniti istinu o našoj borbi, ne dopustiti da se ta brana ukloni, u našem slučaju znači odbraniti Bosnu i Hercegovinu od novih sukoba, sačuvati postignuti napredak i omogućiti joj dalju stabilizaciju i nove reformske i integracijske iskorake.

Napadnuta je istina o agresiji na BiH koja se desila prije četvrt vijeka, ali i istina o današnjem stanju i odnosima u zemlji i naciji. To je i logično, jer radi se o istom napadu, koji dolazi iz istih centara, ima iste ciljeve i inspiriše se istim nacionalističkim ideologijama. Ono što se mijenja i prilagođava su metodi, taktike, akteri, intenzitet.

BiH ima mnogo problema, nedovoljno unutrašnje kohezije, suprotstavljena su gledanja na prošlost, suprotstavljene emocije u etničkim korpusima, državni ustroj je odveć komplikovan – vlast redovito čine koalicije od pet partnera, imamo dva entiteta, deset kantona, Distrikt Brčko, 13 ustava, 14 zakonodavnih tijela, toliko i vlada, više od 150 ministara, skoro 600 parlamentaraca itd. Teško se krećemo i ostvarujemo napredak, poput invalida koji još nosi fiksatore. Ali se krećemo. Napredujemo usporeno u odnosu na jednonacionalne susjede, ali idemo naprijed. Planirani iskoraci koji nas vode ka članstvu u NATO-u i EU su načinjeni: MAP će biti aktiviran ove godine, Upitnik EU-a je ispunjen tako da i kandidatski status i početak pregovora sa EU-om očekujemo do kraja 2018. Ekonomski pokazatelji ne zaostaju za regionom, a bolji smo od susjeda u porastu izvoza, porastu turističkih posjeta i padu broja nezaposlenih. Ono što je najvažnija činjenica jeste ta da su Bosna i Hercegovina, Bosanci i Hercegovci, Bošnjaci, postali politički, ekonomski i svaki drugi faktor bez kojeg se ne prave više nikakve kalkulacije u regionu. Ove godine ulazimo u predvorje EU-a i NATO saveza, u roku od 5 do 10 godina ćemo biti članica ovih moćnih asocijacija. To je blizu. I sam proces pristupanja je jako važan za BiH, treba samo pročitati novu Strategiju EU-a za proširenje na Balkan: ona sadrži odgovor na skoro sva pitanja koja trenutačno more BiH. Bilateralni sporovi sa Srbijom i Hrvatskom će se morati ubrzano riješiti pod nadzorom EU-a; zapaljiva retorika, a naročito, kako to ističe Strategija, glorifikovanje ratnih zločinaca će morati prestati; zahtjevne reforme koje se odnose na ekonomiju i na vladavinu prava, efikasnu borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala će morati biti provedene.

Destruktivnim snagama će se rapidno sužavati prostor za djelovanje. One to osjećaju i pokazuju sve veću nervozu. BiH se ponovo nalazi na političkom historijskom raskršću i morat će se odbraniti od onih koji pokušavaju da je povuku na stranputicu. Laž, izjednačavanje strana, stigmatizacija političkih i vojnih branioca BiH je putokaz za stranputicu, slijepu ulicu.

Paternalistički odnos susjednih zemalja spram BiH, nespremnost da nam vrate našu imovinu, da plate resurse BiH koje decenijama uzurpiraju ili besplatno koriste, oslanjanje na hrvatske i srpske političare u BiH koji im drže stranu, neistine o "deset hiljada radikaliziranih ekstremista" u susjedstvu Hrvatske, zasjedanja Nacionalnog savjeta Srbije radi par mojih riječi o Kosovu i spremnosti da na svaki način branim teritorijalni integritet BiH, izmišljanje paravojnih obuka kod Bošnjaka sa argumentom da djeca koja trče i guraju stare gume prolaze kroz "vojnu obuku", tvrdnje visokopozicioniranih političara u samoj BiH da Bošnjaci žele stvoriti islamsku državu na teritoriju BiH, neprihvatanje presuda Haškog tribunala, vrijeđanje ovog suda uz glorifikovanje zločinaca i izostanak empatije spram žrtava, dodjela odlikovanja presuđenim ratnim zločincima, vrijeđanje povratnika-Bošnjaka koji "ponovo okupiraju Podrinje", naoružavanje policijskih snaga RS-a vojnim naoružanjem, paradiranje paravojnih formacija po Banjoj Luci, podizanje krstova po brdima koja nisu ni katolička ni pravoslavna već su zajednička, bosanskohercegovačka, negiranje prava na bosanski jezik, napadi na imame i povratnike Bošnjake, prijetnje referendumima o podjeli BiH, planovi za stvaranje trećeg, hrvatskog entiteta na teritoriju bivše HZHB, intervjui predsjednika susjednih zemalja koji prizivaju srpko-hrvatsku saradnju u svemu, pa i u ratu, itd, itd… sve je to naša stvarnost pred kojom ne smijemo zatvarati oči. Cilj je stavljanje stigme i guranje u defanzivu bh. patriota, naročito Bošnjaka, nametanje sukrivice za konflikte u prošlosti i eventualne slične scenarije koji i dalje žive u glavama nekih lidera na Balkanu.

Nažalost, i neki od Bošnjačkih političara, koji su rat proveli u opkoljenom Sarajevu, gube se u političkoj borbi sa strankom koju je osnovao Alija Izetbegović, i počinju da se ponašaju autodestruktivno, ruše poziciju vlastitog naroda iznoseći besmislene optužbe da je "bošnjačka mafija započela rat", da je "Alija Izetbegović na Prvom Bošnjačkom saboru održanom 1993. godine planirao podjelu Bosne" i sl.

Poseban udarac nacionalistima koji prizivaju podjelu BiH su nanijele dvije presude Haškog tribunala iz novembra 2017. godine. Jedna je izrečena Ratku Mladiću i ona se odnosi na više vezanih UZP-ova srpske strane koji su izmijenili etničku sliku BiH, počinili najstrašnije ratne zločine nakon II svjetskog rata koji su kulminirali Srebreničkim genocidom; ovi UZP-ovi su u direktnoj vezi sa Beogradom i Miloševićevim režimom; druga presuda je izrečena Jadranku Prliću i grupi Hrvata za UZP koji je sezao do Zagreba i Franje Tuđmana. UZP HVO-a nije dosegnuo obuhvatnost srpskog koji su predvodili Milošević i Karadžić, ali je i on imao katastrofične učinke – porušio je Hercegovinu i srednju Bosnu, porušivši i međuetničke i međuljudske odnose; krenuo je rušenjem pravoslavne crkve u Mostaru, a zatim i svih džamija pod kontrolom HVO-a, da bi završio rušenjem Starog mosta; UZP HZHB-a je protjerao sve Srbe i Bošnjake sa teritorije ove paradržavice, a najveću populacijsku i moralnu štetu nanio samim Hrvatima u Bosni i Hercegovini koji su kraj rata dočekali brojčano prepolovljeni.

Većina srpskih i hrvatskih lidera, u Srbiji, Hrvatskoj i BiH nisu prihvatili ove presude, loše su govorili o Sudu i sudijama, dobro o zločincima, ništa o žrtvama.

Umjesto toga krenule su priče o namještenim procesima koji se spremaju komandantima Armije RBiH. Ne znam koliko ima istine u pričama da se sprema niz procesa uglednim generalima i braniocima koji su simbol odbrane BiH, sa ciljem stvaranja virtuelnog UZP-a Armije RBiH, kako bi se relativizirala dva realna UZP-a počinjena od nacionalističkih strana u BiH. Ono što znam jeste da se za takav pokušaj, uslijedio on ili ne, trebamo pripremiti. Trebamo organizovati odbranu generala i uglednih branioca ove zemlje onako kako su oni organizovali odbranu Bosne i Hercegovine. Oni su branili nas, vrijeme je da mi branimo njih. Ovo podrazumijeva političku, moralnu, ekspertnu i finansijsku potporu.

Jedan od bitnih preduvjeta te odbrane jeste uklanjanje nacionalnog disbalansa u vrhu pravosuđa BiH, koje je skoro očišćeno od sudija i tužilaca Bošnjaka. Pokušaje daljnjeg uklanjanja takvih kadrova smo već zaustavili, kao što smo zaustavili i donošenje strategija koje su podrazumijevale neke kvote, nacionalne balanse u presudama za ratne zločine i slične drske besmislice.

Ne može se izjednačiti napadač i branilac, naročito u slučaju Bosne i Hercegovine čije je multietnično ratno Predsjedništvo zaista smoglo snage da zaustavi pokušaje odmazde u redovima branilaca. Usred rata, u opkoljenom i izgladnjelom Sarajevu, kenulo se u rizičan obračun sa pobunjenim komandantima brigada u kojim su se dešavali zločini nad Srbima. Akcija pod kodnim nazivom Trebević je uspjela uz teške žrtve mladih policajaca, i nastavila se diljem BiH uvodeći red i zakon u postrojbe Armije RBiH. Branioci su istinski branili ovu zemlju – prije svega njeno biće, multietničnu šarolikost, njena sela i gradove, civilno stanovništvo, bogomolje. Nacionalističke vojske su napadale sve što ne pripada njihovom etnosu, potirale trag postojanja drugih i drugačijih.

Strana koju je predvodilo i simboliziralo Predsjedništvo RBiH na čelu sa rahmetli Alijom Izetbegovićem se hrabro i sistematski suprotstavljala ratnim zločinima, procesuirala ih i obeshrabrivala. Druge, paradržavne i paravojne snage su zločine sistematski planirale, ohrabrivale, zataškavale. Šokantni i zastrašujući zločini su planirani i činjeni u svrhu pomjeranja stanovništva i ostvarenja etničkih čišćenja, i bili su dio vojne strategije i političkog plana.

Naravno da je bilo zločina na svim stranama. Nema rata bez zločina. Ali na strani legalne vlade RBiH on je bio incident. Na suprotnim stranama – pravilo. Upravo prihvatanje cjelovite istine o našoj borbi, sa svim svijetlim i tamnim tonovima koje slika te borbe sadrži, daje uvjerljivost i autentičnost toj slici. Mi se ne bojimo istine. Do kraja ćemo insistirati na njoj. Ali neistinu, laž i manipulaciju nećemo dopustiti. Do kraja ćemo joj se suprotstavljati.
evden eve nakliyat eşya depolama logo tasarım prefabrik tektaş yüzük ümraniye evden eve nakliyat kartal evden eve nakliyat çekmeköy evden eve nakliyat
balıkesir escort yalova escort kütahya escort mardin escort osmaniye escort

porno porno izle çocuk porno seks izle sikiş izle porno porno izle çocuk porno seks izle sikiş izle porno porno izle çocuk porno seks izle sikiş izle

Izetbegović: Branioci su sačuvali zemlju i obraz, sada se napada istina o agresiji | Bportal
eskişehir escort bursa escort gaziantep escort bursa escort
büyü bozma
hack forum forum hack warez forum k2 shell recovery shell sadrazam shell wso shell danger shell webroot shell hacklink satışı hacklink instagram takipci kasma su kaçağı bulma su kaçagı bulma su kaçağı tespiti su kaçagı tespiti petek temizleme beyaz eşya hizmeti beyaz eşya servis beyaz esya servisi yetkili servis beyaz eşya servisi beyaz eşya hizmeti Sefaköy Bosch Servisi Sefaköy Arçelik Servisi Sefaköy beko Servisi Sefaköy vestel Servisi Kadıköy Bosch Servisi Kadıköy Arçelik Servisi kadıköy beko Servisi Esenyurt Bosch Servisi Esenyurt Arçelik Servisi Esenyurt beko Servisi Esenyurt vestel Servisi Sultangazi Bosch Servisi Sultangazi Arçelik Servisi Sultangazit beko Servisi Sultangazi vestel Servisi üsküdar Bosch Servisi üsküdar Arçelik Servisi üsküdar beko Servisi üsküdar vestel Servisi Pendik Bosch Servisi Pendik Arçelik Servisi Pendik beko Servisi Pendik vestel Servisi Küçükçekmece Bosch Servisi Küçükçekmece Arçelik Servisi Küçükçekmece beko Servisi Küçükçekmece vestel Servisi Bağcılar Bosch Servisi Bağcılar Arçelik Servisi Bağcılar beko Servisi Bağcılar vestel Servisi Mass deface shell Hostgator config çekme shell Config fucker shell Vhosts fucker shell Sadrazam shell Wso shell C99 shell Cgi master shell r57 shell mini shell config çekme shell wordpress mass index shell symlinks shell alfa shell log silme shell mass config shell r00tshellv1 shell marion001 shell Nabilaholic Privat Shell k2 shell r57 shell mini shell c99 shell recovery shell sadrazam shell wso shell log silme shell mass config cekme shell config fucker shell vhosts fucker shell web güvenlik Sitenizdeki zararlı kodlari bulma Web sitenizde sql injection engelleme Sunucuda cgi perl engelleme Linux ücretsiz VPN bağlanma Localroot exploit nasıl kullanılır? Backconnect bypass yöntemleri
php destek forumu php dersleri web tasarim dersleri seo dersleri seo nasıl yapılır webmaster araclari seo analiz araci site analiz araci webmaster forumu webmaster forum google forum adsense forum adwords forum web tasarım tasarım dersleri optimizasyon web forumu web forumları
gazete sokak en güncel haberler politika haberleri son dk haberleri Özel haberler roportaj haberleri
facebook beğeni hilesi
likecity
durum beğendirme hilesi
beğeni hilesi
begeni sistemleri
facebook beğendirme
takipçi kasma hilesi
facebook beğeni arttırma
Facebook Sayfa Beğeni
Twitter Takipçi hilesi
Instagram Beğeni hilesi
Beğeni
Beğeni Hilesi
Durum beğen
Resim beğen
Yorum beğeni
Takipçi Kasma
Beğeni kasma
nakliyat şirketleri nakliyat firmaları şehir içi evden eve nakliyat şirketleri göktürk evden eve nakliyat şirketleri parsiyel parça eşya taşımacılığı didim evden eve nakliyat kaliteli evden eve firmaları nakliyat şirketleri ev eşyası taşıma istanbul evden eve nakliye eşya depolama firmaları zekeriyaköy evden eve nakliyat nakliyat şirketleri istanbul ankara evden eve nakliyat en iyi nakliyat şirketi şehirlerarası ev taşıma firmaları istanbul ofis taşıma çeşme evden eve nakliyat istanbulun en iyi nakliyat şirketi acıbadem ev taşıma şirketleri istanbul bodrum parça eşya taşıma sarıyer eşya taşıma firmaları izmir istanbul evden eve nakliyat dragos evden eve nakliyat evden eve nakliyatta büyüyen şirketler yeşilköy evden eve nakliyat şirketleri evden eve nakliyat çolakoğlu nakliyat nakliyat şirketleri istanbul evden eve nakliyat nakliye firmaları/a> şehirarası evden eve nakliyat ofis taşıma eşya depolama evden eve nakliyat uluslararası evden eve nakliyat istanbul izmir evden eve nakliyat istanbul bodrum evden eve nakliyat beykoz evden eve nakliyat kavacık evden eve nakliyat acıbadem evden eve nakliyat kurtköy evden eve nakliyat tuzla evden eve nakliyat sarıyer evden eve nakliyat beşiktaş evden eve nakliyat uluslararası evden eve nakliyat nişantaşı evden eve nakliyat erenköy evden eve nakliyat ataşehir evden eve nakliyat izmir evden eve nakliyat bodrum evden eve nakliyat villa taşımacılığı nakliyatçılar ofis taşıma ofis taşıma ofis nakliyesi eşya depolama ev eşyası depolama depolama depolama şirketleri istanbul eşya depolama İstanbul ev eşyası depolama en iyi 10 ofis taşıma firması maslak ofis taşımacılığı İstanbul ofis taşımacılığı evden eve taşımacılık evden eve nakliye İstanbul Antalya evden eve nakliyat dragos evden eve nakliyat şehirlerarası parça eşya taşımacılığı şehirlerarası ev taşıma şirketleri parça eşya taşımacılığı kurumsal taşımacılık şehir içi taşımacılık ev taşıma şirketleri ofis taşımacılığı acıbadem ev taşıma şirketleri kars evden eve nakliyat çolakoğlu nakliyat evden eve nakliyat çolakoğlu nakliyat çolakoğlu nakliyat çolakoğlu nakliyat çolakoğlu nakliyat çolakoğlu nakliyat dumankaya nakliyat pamukkale nakliyat aşçıoğlu nakliyat İstanbul ekspres nakliyat şehirlerarası evden eve nakliyat