BiH Vijesti

Izborni zakon: Počeo sastanak predstavnika stranaka u rezidenciji ambasadorice SAD-a

1000_1522851017stranke

Sastanku prisustvuju predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović, predsjednik Socijaldemokratske partije (SDP) Nermin Nikšić i politički direktor SDP-a Damir Mašić, predsjednik Demokratske fronte Željko Komšić i generalni sekretar te stranke Zlatko Miletić te predsjednik Saveza za bolju budućnost (SBB) Fahrudin Radončić i Damir Arnaut, član SBB-a. Pored ambasadorice SAD-a Maureen Cormack, domaćin sastanka je šef Delegacije Evropske unije u BiH Lars-Gunnar Wigemark te direktor Odjela za južnu i srednju Evropu u State Departmentu Matthew Palmer, koji boravi u posjeti našoj zemlji.

Ranije održan niz sastanaka

Radi se o jednom u nizu sastanka u kojima se uz medijaciju predstavnika međunarodne zajednice nastoji pronaći rješenje za provedbu presude Ustavnog suda BiH po apelaciji Bože Ljubića. Dosadašnji sastanci nisu urodili plodom, a krajnji rok za usaglašavanje izmjena Izbornog zakona BiH je početak maja mjeseca, kada bi Centralna izborna komisija (CIK) BiH trebala raspisati izbore.

Cormack i Palmer su u utorak održali pojedinačne sastanke sa članovima Predsjedništva BiH, tokom kojih je također razgovarano o izmjenama Izbornog zakona. Predsjedavajući Predsjedništva BiH i predsjednik SDA Bakir Izetbegović je tokom sastanka naglasio da su provodiva i održiva samo ona rješenja za koja postoji široki konsenzus svih parlamentarnih stranaka, a da niti jedno rješenje ne smije biti u suprotnosti sa Ustavom FBiH.

Za takva rješenja, suprotna Ustavu FBiH, zalaže se Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) BiH. Čelnici te stranke protive se ustavnoj odredbi da se iz svakog kantona u Dom naroda Parlamenta FBiH bira najmanje po jedan zastupnik iz svakog konstitutivnog naroda, ukoliko je takav izabran u kantonalnu skupštinu.

Pri popunjavanju Dom naroda Parlamenta FBiH sporan je i popis stanovništva na osnovu kojeg bi se definirao broj delegata koji bi bili birani iz svakog kantona. Iz HDZ-a BiH traže da se koriste podaci iz popisa stanovništva iz 2013. godine, čime bi se zakonski utemeljili rezultati rata i etničkog čišćenja u BiH. S druge strane, većina stranaka u FBiH traži da se kao relevantni koriste podaci iz popisa stanovništva iz 1991. godine, što je ujedno i ustavna odredba do provedbe Aneksa 7 Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Nikšić: Međunarodna zajednica ne insistira na rješenjima

Medijima se uoči početka sastanka obratio predsjednik SDP-a BiH Nermin Nikšić, naglasivši da očekuje konstruktivnost i spremnost na razgovore.

– Ali još uvijek očekujemo da i neke druge strane pokažu konstruktivnost, da se ne očekuje samo konstruktivnost kada su u pitanju SDP i Demokratska fronta, već da vidimo šta je to što kažu ljudi iz SDA i SBB-a, a Boga mi i iz oba HDZ-a – kazao je Nikšić.

Nikšić je dodao da smatra kako bi bilo logično da ovom sastanku prisustvuju i predstavnici drugih parlamentarnih stranaka, ali da su zvanice birali Ambasada SAD-a i Delegacija EU-a u BiH. Predsjednik SDP-a je kazao da postoji nekoliko prijedloga izmjena izbornog zakonodavstva te da je potrebno održati ozbiljne razgovore o redefiniranju nadležnosti Doma naroda Parlamenta FBiH.

– Ako smo spremni mijenjati Ustav FBiH, onda da redefiniramo nadležnosti Doma naroda, da imamo Dom naroda koji će odlučivati samo o vitalnom nacionalnom interesu i onda mislim da nećemo imati nikaakv problem odakle će biti koji delegat. Na ovaj način u ovom trenutku je Dom naroda važniji od Zastupničkog doma. Praktično, dovodimo u pitanje potrebu za postojanjem Zastupničkog doma i to je nešto što je naša pozicija i gdje smo spremni sutra da razgovaramo – izjavio je Nikšić.

On je istaknuo da međunarodna zajednica ne insistira na rješenjima već nudi neka te da nisu nekorektni u razgovorima na ovu temu.

(Bportal.ba/Faktor)

Podijeli na društvene mreže!

Komentariši