BiH Izdvojeno Izdvojeno Vijesti Vijesti

Izborni rezultati kantonalnih ministara i općinskih načelnika u KS

Većina predstavnika općinske i kantonalne vlasti u Kantonu Sarajevo bili su kandidati na ovogodišnjim Općim izborima za Skupštinu KS ili Parlament Federacije BiH.

Iako glasački listići sa svih biračkih mjesta još nisu prebrojani, do sada poznati i preliminarni podaci CIK-a dovoljni su kako bi se barem okvirno vidjelo ko bi od njih mogao sjesti u parlamentarne ili skupštinske klupe.

Aktuelni načelnici sarajevskih općina Novi i Stari Grad Semir Efendić (SDA) i Ibrahim Hadžibajrić (Nezavisna bosanskohercegovačka lista) definitivno su osvojili dovoljan broj glasova kako bi ušli u Skupštinu Kantona Sarajevo. Prema podacima CIK-a nakon više od 67 posto obrađenih glasova, nosilac liste SDA za Skupštinu KS osvojio je 18.804 glasova, dok je nosilac Nezavisne bosanskohercegovačke liste koja će u Skupštini najvjerovatnije imati dva mandata dobio 2.926 glasova.

Sreće na ovogodišnjim izborima nisu baš imali SBB-ovi aktuelni ministri u Vladi KS.

Jedini od njih bi naredne četiri godine u Skupštini KS trebao biti Mirvad Kurić, ministar kulture i sporta i ujedno nosilac SBB-ove liste, koji za sada ima 3.777 glasova. Ova stranka bi trebala dobiti četiri mandata u Skupštini KS, ali nijedan od njih neće pripasti aktuelnom kantonalnom ministru pravde i uprave Mariju Nenadiću, za kojeg je glasalo 1.165 glasača, ministru MUP-a KS Vedranu Mulabdiću, koji je do sada osvojio 1.160, niti ministrici za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice Ameli Dautbegović, koja je dobila tek 975 glasova.

To nam je potvrdio i sam Nenadić, koji je kazao da je nažalost daleko od ulaska u Skupštinu KS, te da ne vjeruje da će konačno brojanje glasova išta u tom slučaju moći promijeniti. Kazao je i da s obzirom na to da neće biti niti zastupnik niti ministar da ima već neke poslovne planove za naredni period, ali da je o njima još rano govoriti.

Bivši premijer Elmedin Konaković koji je nedavno osnovao stranku Narod i pravda prema do sada prebrojanim glasačkim listićima dobio je 13.234 glasova čime je definitivno osigurao svoje mjesto u Kantonu Sarajevo.

Još je neizvjesno da li će ministar za komunalnu privredu i infrastrukturu KS Senad Hasanspahić ući u Skupštinu KS. On se nalazi na 14. mjestu liste SDA a do sada ima 2.509 glasova. Inače bi ova stranka u Skupštini KS mogla imati 10 ili 11 mandata.

Ministar za boračka pitanja KS  Muharem Fišo sa 1.183 glasa, iako je bio nosilac liste BPS-a neće ući u Parlament Federacije BiH, s obzirom na to da njegovoj stranci bh. građani ipak nisu dali dovoljan broj glasova.

Ministar za nauku i mlade KS Elvir Kazazović i ministar privrede Muharem Šabić kao kandidati za Parlament Federacije iz stranke SDA osvojili su 4.631, odnosno 2.409 glasova. Za Šabića je već sada poznato da neće dobiti mandat, dok je za Elvira Kazazovića, kako nam je potvrdio, situacija još neizvjesna.

(Bportal/Faktor)

Podijeli na društvene mreže!