Slider Slider Tuzlanski kanton Tuzlanski kanton

Izbori ili referendum u Lukavcu: Arapčić odgovorio na izazov Delića

Podsjećamo, inicijativu za smjenu Delića 22. januara pokrenuo je Klub vijećnika SDA, a podršku je dalo ukupno 18 vijećnika. Osim onih iz SDA, “za” su glasali vijećnici SBiH, nacionalnih manjina te Liberala, a protiv ih je bilo devet, odnosno vijećnici SDP-a, DF-a, Ujedinjeni za Lukavac i LDU/LDS. Suzdržana su bila tri vijećnika SBB-a.

Procedura sada nalaže da se na narednoj sjednici Vijeća usvoji odluka o opozivu i propratni akti, koji će biti proslijeđeni Centralnoj izbornoj komisiji (CIK). Nakon usvajanja odluke, CIK bi trebao raspisati referendum o opozivu načelnika Edina Delića, koji će biti smijenjen ukoliko za njegovu smjenu bude glasala natpolovična većina građana koji izađu na referendum, piše Faktor.

Međutim, glavni politički akteri u Lukavcu, ovih dana prizivaju drgačiji scenarij, a koliko su ozbiljni, vidjet ćemo veoma brzo.

– Kaže gospodin Tarik Arapčić, načelnik općine Lukavac može biti svako, samo ne može biti Edin Delić. Prema tome, vidi se njegov lični animozitet prema meni, dakle može i crni đavo samo ne Edin Delić. Izađi i ponudi se kao kandidat pa da vidimo koliko vrijediš – rekao je Delić na skupu održanom prije tri dana.

Na ovaj poziv Delić nije dugo čekao odgovor, jer je Arapčić danas ponudio odgovor na izazov.

– Objeručke prihvatam vaš poziv, uz uvjet da me moja stranka kandiduje, jer mi smo sistem, a ne društvo jednog lica. Predlažem vam da podnesete ostavku na poziciju općinskog načelnika i da Centralna izborna komisija (CIK) raspiše izbore umjesto referenduma, kako bi uštedjeli i vrijeme novac – rekao je danas Tarik Arapčić.

Ovo je prilika, naglasio je Arapčić u poruci Deliću, da aktuelni načelnik pokaže petlju.

– Ako ne podnesete ostavku, pa vam na referendumu izglasamo nepovjerenje, tada kandidat za načelnika neću biti ja, nego će SDA predložiti mladog kandidata koji će biti budućnost Lukavca i BiH – završio je Arapčić.

Pozvali smo i načelnika Delića, da prokomentira odgovor Tarika Arapčića, ali se ovog puta nije javio na mobitel.

Hoće li Lukavčani na izbore za načelnika ili na referendum sada ovisi o Deliću, koji još uvijek obnaša funkciju sa koje ga pokušava smijeniti pozicija u Općinskom vijeću Lukavac.

(Bportal.ba/Faktor)

Podijeli na društvene mreže!

Komentariši