BiH Vijesti Vijesti

Izbor najbolje sportske fotografije u BiH: Nagradu “Tomislav Trojak” osvojio Denis Ruvić

Drugo mjesto osvojio je Ahmet Bajrić zvani Blicko iz Tuzle, dok je treće pripalo Aleksandru Čaviću iz Banjaluke. Porodicama Trojak, Zabuš i Mukić dodijeljena su specijalna priznanja.

˝Drago mi je što sam na prvom takmičenju osvojio prvu nagradu za spotsku fotografiju. Nisam imao priliku sarađivati sa pokojnim Trojakom, ali sam čuo o njemu sve najbolje. Nadam se da će ova manifestacija postati tradicionalna˝, rekao je prvonagrađeni Ruvić.

U konkurenciji za najbolju fotografiju bila su djela koja su nastala na različitim sportskim terenima širom Bosne i Hercegovine.

˝Pozdravljam ideju organizacije ove izložbe, a ovdje možemo vidjeti fotografije kojima su zabilježeni trenuci u različitim sportskim manifestacijama i takmičenjima. Takve događaje koji su nam donijeli mnogo radosti, širom BiH i Evrope bilježio je i Trojak˝, izjavio je Srđan Mićanović, ministar kulture, sporta i mladih u Vladi TK.

Prilikom manifestacije, koju je organizovalo Udruženje građana ˝Centar kreativnih aktivnosti˝, uz podršku Vlade Tuzlanskog kantona i BKC-a, prisutnima se obratio i Igor Trojak, sin Tomislava Trojaka.

˝Našoj porodici velika je čast što je jedan ovakav događaj nazvan imenom mog oca, koji je veoma volio fotografiju i fotografija je bila dio njega˝, rekao je Igor Trojak.

Izboru najbolje sportske fotografije ˝Tomislav Trojak˝ prisustvovao je veliki broj bivših i aktivnih sportista, kao i sportskih radnika.

Inače, Tomislav Trojak napustio nas je 2015. u 71. godini, a tokom života svojim je fotoaparatima zabilježio najvažnija sportska, kulturna, društvena i politička zbivanja u Tuzlanskom kantonu i šire. Kao jedan od najpriznatijih fotoreportera učestvovao je na 14. Zimskim olimpijskim igrama u Sarajevu 1984. godine i mnoge njegove fotografije tada su obišle svijet, zbog čega je dobio posebno priznanje i zahvalnicu od predsjednika organizacionog komiteta 14. Zimskih olimpijskih igara. U radu je također bio ponosan na činjenicu da je zabilježio osvajanje naslova prvaka Evrope košarkašica ˝Jedinstva Aide˝ u Firenci 1989. godine.

Trojak je sarađivao sa mnogim novinskim kućama i agencijama: Front slobode, Oslobođenje, Dnevni avaz, Sportske novosti, Politika, Slobodna Dalmacija, Večernji list, Reuters, Associated Press i dr.

(Bportal.ba)

Podijeli na društvene mreže!

Komentariši