BiH Vijesti Vijesti

Iz šestog pokušaja djelimično potvrđena optužnica za Vlasenicu

Kako je saopćeno iz Suda BiH, optužnica ih tereti da su od aprila 1992. pa do kraja marta 1993. godine u općini Vlasenica počinili progon bošnjačkog civilnog stanovništva, protupravnim zatvaranjem u nehumanim uslovima, te da su odgovorni za ubistva, mučenja, seksualna zlostavljanja i prisilne nestanke.

“Nezakonitim hapšenjem Bošnjaka, koje su proveli njima podređeni pripadnici policije Službe javne bezbjednosti (SJB) Vlasenica i pripadnici Specijalnoga voda policije SJB-a Vlasenica, omogućili su i organizirali njihova zatočenja u prostorije SJB-a Vlasenica i zatvor iza zgrade Suda u Vlasenici, te logor ‘Sušica’ u Vlasenici”, navodi se u djelimično potvrđenoj optužnici.

Prema optužnici, Mane Đurić je bio na dužnosti načelnika SJB-a Vlasenica te istovremeno i član Kriznog štaba općine Vlasenica, kasnije Ratnog predsjedništva općine Vlasenica.

Radenko Stanić bio je komandant SJB-a Vlasenica, dok je Miroslav Kraljević bio komandant Specijalnog voda u sastavu SJB-a Vlasenica, poznatog pod nazivom “Mićini specijalci”, navodi se u optužnici. Goran Garić tereti se da je zločine počinio kao aktivni pripadnik policije SJB-a Vlasenica.

Kako je Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) ranije izvijestila, optužnica protiv Đurića, Stanića, Kraljevića i Garića je pet puta vraćana na doradu prije nego je samo djelimično potvrđena.

(Bportal.ba/BIRN)

Podijeli na društvene mreže!

Komentariši