BiH Slider Slider Vijesti

IZ osudila terorizam: Uznemiruje krvavi pohod uz pjesme koje veličaju zločince iz agresije na BiH

Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini osuđuje jutrošnji teroristički napad na džamiju Al Noor i izražava saučešće porodicama žrtava, Vladi i građanima Novog Zelanda.

“Za Islamsku zajednicu u Bosni i Hercegovini je posebno uznemirujuća činjenica da je napadač u svoj krvavi pohod krenuo uz pjesme koje veličaju ratne zločince iz perioda agresije na Bosnu i Hercegovinu i da je očito bio inspirisan istom ekstremističkom ideologijom i mržnjom kojoj ovih dana svjedočimo u dijelu Bosne i Hercegovine”, navode iz Islamske zajednice BiH.

Islamska zajednica još jednom je pozvala sve institucije države da se sa ovim ideologijom obračunaju i da ne umanjuju njenu opasnost kao i da se u programe prevencije nasilnog ekstremizma i deradikalizacije koji su u našoj zemlji brojni u fokus stave i ove grupe i njihove ideologije.

“Sigurni u to da će počinioci i saučesnici adekvatno biti procesuirani, još jednom upućujemo dove i molitve za nevino umorene žrtve zle ideologije mržnje, saopćeno je danas iz Islamske zajednice”, poručuju.

Najmanje 49 osoba ubijeno je u oružanim terorističkim napadima na dvije džamije u gradu Christchurchu, u Novom Zelandu.

(Bportal.ba)

Podijeli na društvene mreže!