BiH Slider Vijesti

Ivanić o Dodiku, ugovoru sa IZ, odvajanju RS-a i trećem entitetu

Ivanić, koji je je kandidat Saveza za promjene za člana Predsjedništva BiH na oktobarskim izborima, kazao je kako je Dodikova ponuda o zajedničkom nastupu na izborima tačna.

– Bio je spreman da ja budem kandidat PDP-a, pa da me podrži SNSD. Dakle, uslov je bio da razvalim Savez za promjene. Ja sam čovjek sa dignitetom i ja sam jasno rekao da takav stil ne želim – rekao je Ivanić u emisiji “Puls” BN televizije.

Dodao je kako je Dodik svjestan da je on u Predsjedništvu BiH dobro radio, da ima podršku građana, a to je povod i za napade SNSD-a.

Ivanić je kazao i kako se oružje u BiH može proizvoditi na dva načina. Prvi je preko narudžbi za izvoz, a drugi na zahtjev OS BiH, napominjujući da OS BiH godinama nisu predale zahtjev za dodatnim naoružanjem. Sve ostalo je politizacija.

– Nema proizvodnje za “ne daj Bože”. Ako neko misli da će nešto proizvoditi, pa to prikriti, moram ih razočarati činjenicom da će se to, ako postoji, otkriti, i zaustaviti. Postoje instrumenti kojima se to kontroliše i ne postoji mogućnost da se tako nešto dogodi – rekao je Ivanić.

On je izjavio i da niko u Predsjedništvu BiH nije protiv ugovora sa Islamskom zajednicom u BiH, jer je isti ugovor potpisan i sa Vatikanom, i sa Srpskom pravoslavnom crkvom. Međutim, ugovor sa Islamskom zajednicom je pun manjkavosti i mora se doraditi, ističe Ivanić.

– Jedan od stavova je bio da se garantuje pravo na džumu. To znači da hirurg koji ima hitan slučaj ne bi operisao, jer bi išao na džumu. Tražili su da samo imami imaju pravo na obrezivanje muške djece, a u Evropi je to problem i taži se da to obavljaju ljekari. Traženo je i garantovanje prava da se nosi tradicionalna odjeća u javnim institucijama. Rekao sam da je to nemoguće jer postoje neka ograničenja, jer postoje vojska, pravosuđe, a i drugim narodima u BiH to nije dozvoljeno – naveo je Ivanić.

On je poručio i da građani nemaju razloga za strah, ističući da je sadašnja BiH realna priča, te da priča o odvajanju Republike Srpske ili formiranju trećeg entiteta ne pije vode.

(Bportal.ba/BNTV)

Podijeli na društvene mreže!

Komentariši