Regija Regija Regija i Svijet Regija i Svijet Slider Slider

Ivan Pernar: Forsiranje Pelješkog mosta je isključivo s ciljem provociranja BiH

Komentirajući najavljenu gradnju Pelješkog mosta, Pernar navodi da je Vladi Hrvatske bolje uložiti dvije milijarde kuna da na Pelješcu napravi hotel ili turističko naselje, solarnu elektranu ili pročistač otpadnih voda.

– Čuda bi se dala napraviti s tim novcem i projekti koji bi nosili povrat investicije. Forsiranje tog mosta po meni je isključivo s ciljem provociranja BiH, mislim da se u slučaju tog mosta ponašamo isto kao i Slovenci prema nama u Piranu i da bi se trebali suzdržati od tog projekta jer koristi od njega neće imati niko osim samog izvođača koji će okrenuti milione – napisao je Pernar na Facebooku.

Dodao je i da je bh. policija u Neumu maksimalno korektna i “ne maltretira putnike koji tamo prolaze”.

– Zapravo, hrvatska policija je jedina koja tamo zaustavlja, dakle BiH se normalno ponaša i ne radi nikakve incidente niti nam zagorčava život. Na kraju krajeva, za one koji putuju prema Dubrovniku neće biti nikakve razlike u dužini putovanja, a onima koji putuju za Pelješac put će biti zanemarivo smanjen. Još da je Pelješac otok pa bih razumio, ali ovo je ludost – ističe Pernar.

Prema njegovim riječima, pristalice izgradnje Pelješkog mosta iz redova HDZ-a ionako zagovaraju ostanak Hrvatske u EU, kao i ulazak BiH u istu, a imajući u vidu da će trebati godine da bi se most izgradio, “jasno je da ni argument čekanja na granici nema smisla”.

– U slučaju BiH postoje samo dvije opcije: 1. da se raspadne (mirno ili ratom); 2. da opstane. Ukoliko se raspadne, Neum bi pripao Hrvatskoj. Ukoliko opstane, postat će članica EU-a najkasnije do 2025. (kada se planira da zemlje zapadnog Balkana uđu u EU). U oba slučaja most će izgubiti na važnosti i postati propala investicija. Neko će na to reći da nemamo vremena čekati do 2025, ali taj most i da se krene graditi, neće biti završen ranije jer se radi o ogromnom projektu – zaključuje Ivan Pernar.

(Bportal.ba/Faktor)

Podijeli na društvene mreže!

Komentariši