Slider Slider

Italija se ogradila od Zaccarije, člana komisija za Srebrenicu i Sarajevo imenovanog od strane vlade Republike Srpske

Vlada Republike Srpske jučer je imenovala članove međunarodnih i nezavisnih tijela – Komisije za istraživanje stradanja Srba u Sarajevu od 1991. do 1995. godine i Komisije za istraživanje stradanja svih naroda u srebreničkoj regiji u periodu 1992-1995. godina.

Za člana obje komisije imenovan je  italijanski državljanin Giuseppe Zaccaria, pa smo tim povodom zatražili zvaničan stav od Ambasade Republike Italije u Sarajevu.

“Imenovanje gospodina Giuseppea Zaccarije za člana navedenih komisija plod je samostalne odluke Vlade RS-a, za koju je Ambasada saznala iz lokalnih medija. U vezi s tim, prigodno je precizirati da italijanska Vlada apsolutno nije bila uključena u ovo imenovanje”, kazali su za Vijesti.ba u italijanskoj Ambasadi.

Podsjećaju da je Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju u godinama svoga rada obavio posao od fundamentalnog značaja u korist pravde i borbe protiv nekažnjivosti.

“Italija je uvijek poštivala odluke Suda i podržavala njegove aktivnosti i kroz učešće eminentnih sudija, koji su u određenim fazama rada i predsjedavali sudom, kao što su Antonio Cassese i Fausto Pocar. Nadamo se da međunarodna pravda i odluke Tribunala mogu biti osnova za jačanje odnosa između zajednica pogođenih tragičnim događajima devedesetih godina, u pogledu regionalne i evropske integracije, koju Italija promovira sa čvrstim ubjeđenjem i sa potpunom predanošću pristupanju zapadnog Balkana EU. To je također strateški cilj za prevazilaženje svakog naslijeđa tragične prošlosti u regionu, jedne evolucije od fundamentalnog značaja koja se treba sprovoditi u duhu pomirenja i pune saradnje između svih aktera na ovom području, počevši od sudski dokazanih činjenica”, dodaje se u odgovoru Ambasade Italije u našoj zemlji.

(Bportal / Vijesti.ba)

Podijeli na društvene mreže!