Regija i Svijet Svijet

Istanbulska policija otkrila nove frapantne detalje o ubistvu Khashoggija

U izvještaju za 2018. godinu Policijska direkcija u Istanbulu otkrila je niz frapantnih detalja u vezi s brutalnim ubistvom novinara Jamala Khashoggija koje se dogodilo 2. oktobra u saudijskom konzulatu u Istanbulu, javlja Anadolu Agency (AA).

U izvještaj o prošlogodišnjim aktivnostima turske policije u Istanbulu navodi se kako se unutar kompleksa saudijskog konzulata nalaze dva bunara za vodu i pećnica na drva i plin. Također se navodi da je riječ o pećnici u kojoj temperatura doseže i do visokih hiljadu stepeni Celsiusa i u kojoj je moguće uništiti sve DNK tragove.

U izvještaju se također navodi da je među 15 lica koja su na dan Khashoggijevog ubistva stigla iz Saudijske Arabije u istanbulski konzulat bio i 47-godišnji ekspert Ministarstva Saudijske Arabije za forenzičku medicinu Salah Mohammed A. Tubaigy. Riječ je o ekspertu koji je zvanje doktora nauka stekao tezom o analizi DNA uzoraka koštanog tkiva.

Također se navodi da je taj stručnjak bio sposoban da provjeri da li je ostalo DNK tragova nakon što je novinar Khashoggi ubijen, a potom njegovo tijelo uništeno i spaljeno.

U izvještaju turske policije se navodi da je 15-člani tim Khashoggijevih ubica nakon svirepog ubistva iz poznatog istanbulskog restorana naručio dostavu 32 porcije nepečenog mesa u saudijski konzulat.

“Htjeli, ne htjeli, to nameće niz pitanja… Da li je plan bio da se meso peče u pećnici? Naravno da će sve to biti otkriveno. Još nije završeno istraživanje“, navodi se u izvještaju.

U okviru istrage o ubistvu Khashoggija, Odjel turske policije za borbu protiv terorizma je zaprimio ukupno 224 dojave, a u izvještaju se navodi da je jedna od najzanimljivijih dojava bila iz SAD-a.

Lice se predstavilo da radi pri američkoj agenciji NASA te je turskoj policiji prijavilo da je novinar Khashoggy odveden u Kairo i tamo ubijen.

Turska policija dalje navodi da su sve dojave uzete u obradu.

U daljem tekstu izvještaja turske policije za prošlu godinu se navodi kako je službenik otvorio vrata i uveo Khashoggija u konzulat.

“Isti službenik konzulata nije prenio informaciju u konzulat da ispred vrata čeka Khashoggijeva zaručnica Hatice Cengiz. Da je to učinio, možda bi zaustavio ubistvo. Postoji još jedna mogućnost… Možda bi Hatice Cengiz bila druga žrtva svirepog ubistva“, navodi se u izvještaju.

Svi tragovi brutalnog pogubljenja novinara Khashoggija unutar saudijskog konzulata su očišćeni hemijskim sredstvima.

I izvještaju turske policije još se navodi da su članovi tima za ubistvo Khashoggija iz hotela ponijeli ručne kofere i da se na snimcima nadzornih kamera jasno vidi kako su kofere s lakoćom nosili pri ulasku, a kako su se znatno više mučili pri iznošenju istih.

Prema svim dosadašnjim informacijama, turski istražitelji i dalje tvrde da postoji mogućnost da je Khashoggi svirepo ubijen, a da je njegovo tijelo potom isječeno i spaljeno.

(Bportal/Anadolija)

Podijeli na društvene mreže!