Regija i Svijet Svijet

Istanbul: Uhapšena Hatice Ruken Kilic, vodeće ime terorističke organizacije DHKP/C

Pripadnici snaga sigurnosti Republike Turske uhvatili su u Istanbulu Haticu Ruken Kilic, pripadnicu terorističke organizacije DHKP/C, koja je jedno od vodećih imena ove terorističke grupe, javlja Anadolu Agency (AA).

Pripadnici istanbulske policije iz Odjela za borbu protiv terorizma i Obavještajne službe Republike Turske (MIT) dobili su dojavu da se u istanbulskoj četvrti Avcilar skriva pripadnica DHKP/C-a Kilic, za kojom je ranije raspisana potjernica i koja se nalazila na “plavoj listi” traženih terorista u Turskoj.

Pripadnici snaga sigurnosti su pokrenuli akciju te uhapsili Kilic, a zajedno s njom u Istanbulu se krio i Serkan Ors, također pripadnik ove organizacije.

Na adresi na kojoj su se dvoje terorista krili, pronađena je i zaplijenjena značajna količina oružja, municije te digitalnog materijala i dokumenata.

Uhapšeni su prebačeni u zgradu policije u Istanbulu, a u toku je kriminalistička obrada.

Hatice Ruken Kilic je zajedno s Hatice Asik 10. augusta 2015. godine učestvovala u terorističkom napadu ispred zgrade američkog konzulata u istanbulskoj četvrti Sariyer. Hatice Asik je povrijeđena u napadu i uhapšena, dok je danas Kilic uspjela pobjeći.

(Bportal / Vijesti.ba / AA)

Podijeli na društvene mreže!