Regija Regija i Svijet

Islamska zajednica u Crnoj Gori osudila teroristički napad na Novom Zelandu

Islamska zajednica u Crnoj Gori najoštrije je osudila teroristički masakr na vjernike u džamiji u Novom Zelandu, javlja Anadolu Agency (AA).

Kako je navedeno u saopštenju koje je potpisao reis IZCG Rifat ef. Fejzić, “svjedoci smo rastućeg trenda ekstremno desničarskih ideologija inspirisanih netrpeljivošću i islamofobijom”.

“Islamska zajednica, kao i do sada, nije kadra da ovakve zločine podvodi pod kolektivnu krivicu, već ponavlja da zločin nema vjeru niti naciju. Vjerujemo da je krajnje vrijeme da se globalno civilizovano društvo pozabavi uzrocima pogubnih fenomena koji predstavljaju ozbiljnu prijetnju miru i suživotu”, kazao je Fejzić.

On je poručio da se izlivima mržnje na društvenim mrežama, narastajućim populizmom u javnom diskursu, oživljavanjem mitova u novom ruhu i nekontrolisanom školskom literaturom generiše ambijent koji veliča zločine prema drugim i drugačijim.

“Napredno društvo je pozvano da stvara potpuno drugačiji ambijent utemeljen na pluralizmu i univerzalnim vrijednostima”, poručio je reis Fejzić.

Novozelandska policija potvrdila je da je u današnja dva oružana napada na džamije u Christchurchu ubijeno 49 ljudi, a više od 20 ih je povrijeđeno. Policija je ubrzo nakon napada objavila da su uhapšene četiri osobe, a da je jedna od njih identifikovana kao državljanin Australije.

Podijeli na društvene mreže!