BiH Slider Slider Vijesti Vijesti

Islamska zajednica u BiH: Državni organi trebaju aktivirati planove za zbrinjavanje izbjeglica

reis_husein_kavazovic-696x418

Od nadležnih državnih organa Islamska zajednica je zatražila informaciju o trenutnom stanju i planovima njihovog zbrinjavanja, te preporuke o tome šta Islamska zajednica može učiniti kako bi se izbjeglicama, posebno uzimajući u obzir pogoršanje vremenskih prilika, što prije pomoglo. Islamska zajednica je spremna pomoći državi u zbrinjavanju izbjeglica, ali istovremeno apeluje na državne organe da aktiviraju akcione planove i koordinaciona tijela, koja su oformljena za ovakve situacije.

Na osnovu dosadašnjeg iskustva, preporuka državnih organa te činjenice da se džamije nisu pokazale kao adekvatna rješenja za smještaj ovih osoba, IZ u BiH poziva državne organe da osiguraju adekvatan smještaj i druge oblike pomoći izbjeglicama, prema normama međunarodne pravne zaštite. Džamije ne mogu biti prvo i jedino rješenje za smještaj izbjeglica nego posljednje!

Islamska zajednica je već donacijama u hrani pomagala onim organizacijama koje rade na zbrinjavanju izbjeglica. Pomoć je slala još od 2015. godine u ona mjesta kroz koja su prolazile izbjeglice i sada poziva sve svoje članove i organe da pomognu državi da odgovori na ovu humanitarnu i ljudsku krizu, piše Mina.

(Bportal.ba/Saff)

Podijeli na društvene mreže!

Komentariši