Irfan Čengić – ljevičar bez kućnog odgoja

Sa Nikšićem koji se udvara Dodiku i sa politički neobrazovanim, logički nepotkovanim i nevaspitanim Čengićem na poziciji stranačkog genseka, SDP teško da ima temelj na kojem može graditi svoje nadanje u uspješnu budućnost. To nije šteta samo za SDP, već i za čitavo bosanskohercegovačko društvo, kojem bi jedna ozbiljna lijeva opcija dobrodošla kao korektivni element i element ravnoteže na političkom planu
Irfan-Čengić-5

Piše: Elis Bektaš

Irfan Čengić nije samo mlađahni i nadobudni gensek SDP-a. On je i živući dokaz da se stanje u koje je zapala vodeća lijeva stranka ni uz najbolju volju više ne može nazivati krizom, jer je riječ o nečem znatno poraznijem i beznadnijem. Mlađahni komsomolac Čengić negdje je načuo da su društvene mreže zgodna i sve popularnija platforma za vođenje političke borbe, pa je prilježno prionuo na produkciju teatralnih i, po njegovom uvjerenju, duhovitih objava. Sadržaj Čengićevog umnog egzibicionizma na svjetlo dana iznosi nekoliko stvari, od kojih je svaka zasebno dovoljna da upali crvenu lampicu u stranačkoj centrali socijaldemokrata i upozori ih da najozbiljnija prepreka njihovoj političkoj snazi ne leži izvan stranke, već u njoj samoj.

Mladalački samouvjeren, Čengić se ne libi da sa svijetom podijeli i svoju sljedeću misao: „Ako je Niksic isao na "rukoljub" Dodiku jer je popio kafu (kao i sa Zeljkom, Peđom, bakirom,Fahrom,Vukotom...) onda je Izetbegovic isao na "GUZOLJUB" Dodiku jer poslije ručka sa njim je prvi put spasio budžet RS zaduzivanje kod MMF a drugi put povećao akcize na gorivo građanima.“ Nerafinirana, pa i normativno nakaradna upotreba jezika za iskazivanje Čengićeve egzaltacije još je i najmanji problem s kojim se čitalac sreće, premda i to otkriva ponešto o Čengiću i njegovim intelektualnim kapacitetima.

Znatno su važnija druga tri momenta, koja čitaocu nedvosmisleno potvrđuju, prvo, da mlađahni revolucionar nije dorastao zahtjevima političkog mišljenja, jer nije u stanju uočiti razliku između estradne intimizacije Nikšića i Dodika i usvajanja mehanizma koordinacije. Nikšić, a samim tim i njegov pulen Čengić, politiku svode na lične afinitete i animozitete, zbog kojih su spremni odreći se i svog političkog, pa i etičkog legata, i zbog kojih ostaju nesposobni za razumijevanje posljedica svog ili tuđeg političkog djelovanja. No to je već nešto do čega današnja ljevica, zabavljena recikliranjem prazne ambalaže socijalizma i skupljanjem iskrzanih etiketa i markica antifašizma, jednostavno nije kadra dobaciti.

Drugi je momenat taj da nadobudni Čengić ne samo da ne umije politički misliti, već ne umije misliti uopšte. Da umije, uvidio bi razliku između vođenja politike kao djelatnosti u kojoj se stapaju nužno i moguće i Nikšićevog oduševljavanja Dodikom i intimizacije s njim, priličnije estradnim zvjezdicama po reality programima.

Treće, no nipošto od najmanjeg značaja, je odsustvo Čengićevog odgoja i stanovita analna fiksacija, čije je porijeklo javnosti nepoznato, zbog koje on smatra da je prihvatljivo upotrebljavati riječ „guzoljub“ u javnom prostoru i u kontekstu u kojem on to čini. Mlađahni komsomolac Čengić, istini za volju, nije jedini glas u ovdašnjem javnom prostoru koji poseže za analnim i sličnim asocijacijama, nalazeći da su one rječite i efektne, ali njihovim patronima ne bi bilo zgoreg da ih malo poduče elementarnoj pristojnosti, više njihovog dobra radi, nego zbog javnosti koja je navikla i na veće gadarije.

U svakom slučaju, sa Nikšićem koji se udvara Dodiku i sa politički neobrazovanim, logički nepotkovanim i nevaspitanim Čengićem na poziciji stranačkog genseka, SDP teško da ima temelj na kojem može graditi svoje nadanje u uspješnu budućnost. To nije šteta samo za SDP, već i za čitavo bosanskohercegovačko društvo, kojem bi jedna ozbiljna lijeva opcija dobrodošla kao korektivni element i element ravnoteže na političkom planu. Ovakva kakva je danas, domaća ljevica sve više nalikuje onoj srbijanskoj, predstavljenoj u karikaturalnom liku Aleksandra Vulina. I teško da će dočekati bolje dane, sve dok na istaknuta mjesta bude postavljala one koji su rak-rana svake organizacije – marljive, a ograničene.

(Bportal.ba)
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>