BiH Slider Slider Vijesti

Inzko se u srijedu obraća Vijeću sigurnosti UN-a, entitet RS i ove godine poslao svoj izvještaj

Visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Valentin Inzko u srijedu će se obratiti Vijeću sigurnosti Ujedinjenih nacija kojem će predstaviti izvještaj o statusu provedbe mira u Bosni i Hercegovini.

Inzko se već nakoliko dana nalazi u Sjedinjenim Američkim Država, a povod za ovo putovanje bilo je polugodišnje obraćanje Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda, odnosno predstavljanje izvještaj o statusu provedbe mira u Bosni i Hercegovini.

Iz OHR-a ranije je rečeno da se visoki predstavnik već sastao s vršiteljem dužnosti pomoćnika državnog sekretara Philipom Reekerom, zamjenikom pomoćnika državnog sekretara Matthewom Palmerom, te drugim visokim zvaničnicima SAD-a.

Tokom boravka u New Yorku, osim predstavljanja izvještaja, Inzko će se sastati s nekoliko ambasadora stalnih misija pri UN-u. Inzko je u izvještaju koji će predstaviti ambasadorima zemalja članica Vijeća za sigurnost UN-a već uobičajeno iznio niz kritike na račun vlasti.

Prva se odnosi na neformiranje vlasti na nivou države BiH i entiteta FBiH nakon prošlogodišnjih izbora. Inzko je izrazio nadu da će vlast uskoro biti formirana podsjećajući i na neriješen problem izbornog zakonodavstva i neustavno postupanje bh. entiteta RS kada je riječ o proglašavanju vojne neutralnosti.

Visoki predstavnik u izvještaju je spomenuo i člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda Željka Komšića navodeći kako ga hrvatske političke stranke nazivaju “nelegitimnim članom Predsjedništva BiH”.

Posebne kritike usmjerenu su na političare iz RS-a koji negiraju genocid u Srebrenici i koji su formirali komisiju za ponovno tumačenje stradanja u Srebrenici i Sarajevu od 1992. do 1995. godine. Istaknute su i izjave političara u kojima se negira državnost BiH te promoviše spajanje naše zemlje sa susjednom Srbijom.

U izvještaju je spomenuta i inicijativa SDA o nazivu bh. entiteta RS, a Inzko je naveo kako ova inicijativa nije realizovana, ali da u startu treba biti jasno kako se u BiH nalaze dva entiteta kao i slučajevi Davida Dragičevića i Dženana Memića.

Inzko je izrazio zabrinutost što se visoki politički zvaničnici i danas negiraju presude međunarodnih sudova.

Paralelno s Inzkom, Vijeću sigurnosti UN-a samoinicijativno, kao i proteklih godina, obratila se Vlada RS-a. Ona je u svom izvještaju kritikovala rad državnih institucija navodeći kako institucije BiH ne izvršavaju obavezu u pogledu očuvanja sigurnosti u BiH čime se ozbiljno povećava rizik od terorizma, a poseban izazov je migrantska kriza na koju ne uspijevaju da pruže efektivan odgovor.

U Izvještaju je navedeno da su njemačke vlasti 11. aprila deportovale tri državljanina BiH koji su osumnjičeni za planiranje terorističkih napada u ime IDIL-a, te ukazano na problem da pravosudne institucije BiH izriču nevjerovatno blage kazne, obično bez određivanja zatvora, borcima IDIL-a koji su se vratili u zemlju.

Inače, brojni analitičari od ranije upozoravaju kako izvještaje RS-a u UN-u niko i ne čita te da oni zapravo nemaju nikakav utjecaj na odnose ove međunarodne organizacije prema našoj zemlji.

(Bportal.ba/Klix)

Podijeli na društvene mreže!