BiH Slider Slider Vijesti Vijesti

Inzko oštro o HDZ-u: Neko ko zalaže za evropske vrijednosti, morao bi ih i poštovati

Visoki predstavnik Valentin Inzko je u uvodnom obraćanju kazao da su politički direktori zemalja članica PIC-a izrazili zabrinutost pravcem kojim BiH ide, što se, kako je kazao, ogleda i u Communiquesu. Izraženo je jedinstveno opredjeljenje za teritorijalni integritet i temeljnu strukturu BiH kao jedinstvene i suverene države.

– PIC je još jednom potvrdio punu podršku visokom predstavniku i njegovom mandatu – kazao je Inzko.

Predstojeći oktobarski izbori bili su na vrhu liste tema o kojima su politički direktori raspravljali tokom dvodnevnog sastanka.

– Mnoge članice Upravnog odbora kritizirale su uznemiravajuću retoriku koju neke političke ličnosti koriste, tako da je prva poruka svim vlastima u BIH da se suzdrže od dalje nacionalističke retorike koja produbljuje podjele – izjavio je visoki predstavnik.

Podsjetio je i da njihove kolege iz Delegacije EU-a i Ambasade SAD-a posreduju razgovorima sa političkim strankama o izmjenama Izbornog zakona BiH i provedbe presude Ustavnog suda u predmetu „Ljubić“.

– Potrebno je da stranke u Parlamentarnoj skupštini BiH hitno počnu rješavati ovo pitanje, kako bi nakon izbora organi vlasti i skupštine što prije mogli početi sa radom. Prisutne su bojazni da će, ako pitanje Doma naroda ne bude razriješeno tokom predstojećih mjeseci, provedba rezultata biti otežana, a formiranje vlasti, posebno na nivou FBiH, moglo bi potrajati dosta dugo – izjavio je Inzko.

Inzko je kazao da je svjestan optužbi na njegov račun, da bi mogao biti odgovoran za krizu koja bi nastala ukoliko se stranke ne dogovore o izmjenama Izbornog zakona.

– Bonske ovlasti su uvijek posljednja opcija. Trenutno ne razmatramo njihovo korištenje, ali one još uvijek postoje. Iskoristimo narednih nekoliko sedmica da se nađe dobro rješenje, koje bi moralo da traje i nakon izbora. Ako BiH želi postati kandidat, a trebalo bi da to postane što je prije moguće, onda ona treba da je u stanju da postiže kompromis – izjavio je Inzko.

Inzko je kazao da su gosti na sastanku bili članovi Centralne izborne komisije (CIK) BiH, od kojih su saznali više informacija o pripremama za izbore.

Visoki predstavnik je prokomentirao i posljednje saopćenje, čiji je potpisnik bio i OHR, a u vezi sa odgovornošću HDZ-a BiH i SNSD-a

– Prijedlog koji je dao SDA je bio u skladu sa međunarodnim standardima. Da je prijedlog HDZ-a bio u skladu sa međunarodnim standardima, mi bi i njega podržali – izjavio je Inzko, piše Faktor.

Pojasnio je da su oba priejdloga kontradiktorna te da je jedan zakon odgovara evropskim normama, a drugi ne.

– Neka stranka koja se zalaže za evropske vrijednosti bi morala preuzeti te evropske vrijednosti i kada je Zakon o krivičnom postupku u pitanju – poručio je Inzko.

(Bportal.ba/Faktor)

Podijeli na društvene mreže!

Komentariši