Zanimljivosti

Interesantno otkriće: Ptice grabljivice u Australiji namjerno šire požar

Grabljivice-izazivaju-pozar-940x560

Trenutno je jako vruće u Australiji. Strašan toplotni val uzrokuje mnoge razarajuće požare, a da stvari budu gore, vlasti se moraju nositi s nekim vrstama ptica grabljivica. Zapažanja provedena u Australiji sugeriraju da određene vrste ptica grabljivica namjerno šire požar kako bi istjerale uplašeni plijen.

Ovi „vatreni zmajevi”: crna lunja (Milvus migrans), smeđi soko (Falco berigora) su viđeni od mještana kako namjerno šire požar. Grabljivice su u svojim kljunovima i kandžama nosile već zapaljene grančice i ispuštale ih na suhu travu. Požar se naglo širio, a gušteri, kukci i glodavci su izlazili iz svojih skrovišta kako bi izbjegli plamen. Stotine ptica koje su to posmatrale, samo su se poslužile već spremnim obrokom.

Ova studija je inspirisana jednim odlomkom autobiografije doktora i aktiviste Waipuldanya Phillip Roberts iz 1964.: „Vidio sam sokola kako je pokupio zapaljeno drvo svojim kandžama i otpustio ga jedan i pol kilometar dalje. Nakon toga je sa svojim “prijateljima” sačekao ludi egzodus spaljenih i uplašenih glodavaca i gmazova.”

Do sada niko nije snimio “ptice piromane”, ali priče starosjedilaca već odavno o tome govore. “Ništa novo nismo otkrili“, kaže Mark Bonta za National Geographic, geograf iz tima Penn State Altoona (United States). “Većina podataka s kojima smo radili pružili su nam Aboridžini. Oni to znaju vjerovatno već 40.000 godina, a možda i više”, kazao je ovaj naučnik.

„Mislim da su sokoli dovoljno inteligentni da namjerno prošire požar bacanjem žeravice na suhu travu. Već smo vidjeli ove ptice kako postavljaju mrvice na rub ribnjaka kako bi privukle ribe”, napominje naučnik Steve Debus, specijalista za grabljivice na univertitetu New England.

(Bportal.ba/Logicno.com)

Podijeli na društvene mreže!

Komentariši