Slider Slider

Inspektor na suđenju automafijašima: Vozilo ukradeno u Sarajevu nađeno u Rusiji

Svjedočenjem Milana Božića, nekadašnjeg šefa Odsjeka za imovinske delikte MUP-a Kantona Sarajevo danas je u Sudu BiH nastavljeno suđenje u predmetu Volan, a protiv Danila Cicovića i još 24 člana organizovane kriminalne grupe kojoj se na teret stavljaju krađe vozila vrijednih  nekoliko miliona maraka.

Božić, na samom početku ročišta je kazao kako je u policiji proveo cijeli svoj radni vijek, te da je penzionisan prije nešto više od godinu s mjesta šefa Odsjeka za  imovinske delikte MUP-a Kantona Sarajevo. Ispričao je kako je na toj fukciji proveo deset godina kao i da je u njegovom mandatu formiran poseban Operativni tim za krađu vozila kojim je također rukovodio. Cilj tima bio je, pojasnio je Božić, smanjiti veliki broj krađa automobila u Sarajevu te preventivno djelovati.

U godini ukradeno 1.300 automobila

– U 2000. godini zabilježena je krađa od oko 1.300 automobila i iako je policija od tada do 2006. godine kontinuirano radila i pojedinačno identifikovala i procesuirala osumnjičene za krađe vozila, sve te aktivnosti nisu dale željene rezultate. Bez obzira na sve mjere, krađa je bilo sve više – kazao je Božić.

Na samo upit tužioca da pojasni koliko je bilo krađa te kakvih je problema policija imala u radu, odmah su reagovali advokati optuženih koji su na gotoo svako pitanje tužioca imali  prigovor. Tužiocu su spočitavali da njegovo ispitivanje izlazi iz vremenskog okvira optužnice kao i radnji koje inkriminiraju optužene.

Tužilac je u jednom momentu pokušao pojasniti kako želi da Sudsko vijeće ima sliku o onome što se događalo prije “Volana”, odnosno otvaranje istrage u tom predmetu, te da dokaže kako su optuženi povratnici u vršenju krivičnih djela kao i da su bili pripadnici određenih grupa mnogo prije istrage zbog koje su danas optuženi.

Danas u sudnici iskaz dao Milan Božić    FOTO: ARHIV

Advokati su opet reagovali, a neki od njih su optužili tužioca Pašića da indoktrinira vijeće.  Predsjedavajuća vijeća Hasija Mašović zabranila je tužiocu da svjedoka ispituje izvan okvira optužnice, osim u najkraćim crtama.

Tužilac je tada pojasnio kako je akcija “Volan” proizašla iz akcije “Trebević”, i da je na oba slučaja radio svjedok Božić te da je zbog toga važno da ispriča šta je to policija radila.

– Tada smo došli do značajnih podataka, ali i materijalnih dokaza da je u pitanju veći broj krivičnih djela organizirane kriminalne grupe koje dolaze u Sarajevo i kradu vozila. Također, tada smo došli do saznanja da na meti nije bilo samo Sarajevo već i Tuzla, Zenica, Mostar, odnosno da su se krivična djela proširila na cijelu BiH, kao i da tu ima prekograničnog kriminala jer su ukradeni automobili prebacivani u Hrvatsku, Srbiju, Crnu Goru – nastavio je Božić.

Odgovarajući na pitanja tužioca, pojasnio je kako su tada organizovane zajedničke aktivnosti sa drugim policijskim agencijama u BiH.

Policijski timovi

– Organizirali smo se na nivou više agencija kako bi rasvijetlili krivična djela krađa vozila i to tako što su formirani timovi od kojih je svako radio u okviru svoje nadležnosti – kazao je Božić.

Dodao je da su ukradena auta ili dijelovi vozila najčešće pronalaženi na području Sokoca, Pala, Istočnog Sarajeva, Ljubuškog, Gruda, Bijeljine, Zvornika, Milića te da su kradljivci skirvali automobile u iznajmljenim garažama, napuštenim objektima…

Božić je ispričao kako je policija slijedila operativne podatke koje je dobijala i koje je svaki put provjeravala.

– Kada bismo utvrdili lokalitet na kojem bismo mogli naći vozilo ili njegove dijelove pristupali smo pretresima, a vozila smo identifikovali na osnovu evidencijskih brojeva, odnosno na osnovu broja šasije i motora. Ti brojevi su bili prepravljani i uništavani, ali su to dokumentovali i na tome radili vještaci mehaničke struke – kazao je Božić.

Tužilac Pašić potom je pitao da li su automobili koji su ukradeni u našoj zemlji nekada locirani u susjednim zemljama.

– Da, bilo je takvih slučajeva da nas kontaktiraju kolege iz susjednih zemalja koji su pronašli vozilo ukradeno u Sarajevu. U jednom slučaju smo dobili informaciju da  je jedno vozilo iz Sarajeva pronađeno u Rusiji – ispričao je Božić.

Božić je pojasnio kako  je policija često dokumentovala da su kradljivci nakon krađa kontaktirali vlasnike vozila od kojih su tražili otkup za svoj automobile te da su tom prilikom znali i prijetiti vlasnicima da će, ukoliko ne pristanu na otkup, vozilo biti zapaljeno ili rastavljeno u dijelove.

– Vremenom su te prijetnje postajale sve brutalnije – kazao je Božić.

Advokati cijelo ročište nisu prestajali prigovarati na navode Božića, tvrdeći da ono o čemu govori nema veze sa optužnicom i procesom koji je u toku.

Suđenje je prekinuto jer jedan od optuženih, Milorad Mirković, zbog povrede oka nije bio u mogućnosti nastaviti pratiti današnje ročište.

Glavni pretres odgođen je za 13. decembar, kada će tužilac nastaviti sa ispitivanjem Božića.

(Bportal/Faktor)

Podijeli na društvene mreže!