Inicijativa mladih u Srbiji poslala jasnu poruku

Povodom današnje presude Međunarodnog tribunala za bivšu Jugoslaviju u slučaju Ratko Mladić, Inicijativa mladih za ljudska prava iz Srbije podsjeća da je došlo krajnje vrijeme da Srbija počne da se suočava sa sopstvenom prošlošću, umjesto što prikriva dokaze i pruža političku podršku ratnim zločincima.

inicijativa-mladih-u-srbiji3333-696x456

Inicijativa jasno poručuje da ratni zločinci nisu, i ne smiju da budu heroji, da im nije mjesto na državnim svečanostima, političkim skupovima, vojnim akademijama, parlamentu, naslovnim stranama i televizijskim emisijama, prodavnicama suvenira – nigdje u javnom prostoru.

Srbija, njene institucije i zvaničnici moraju prekinuti sa negiranjem genocida u Srebrenici, konačno usvojiti Deklaraciju o genocidu u Srebrenici i izraziti najviše moguće poštovanje prema žrtvama genocida.

Podsjetimo, Republika Srbija je, pred Međunarodnim sudom pravde, proglašena odgovornom za povredu Konvencije o sprečavanju i kažnjavanju genocida, zbog toga što nije spriječila genocid, i zbog toga što nije izručila Ratka Mladića Tribunalu u Hagu.

Vrijeme je da Srbija preuzme odgovornost i da pred domaćim sudovima efektivnije sudi optuženima za ratne zločine, da u obrazovni sistem uvede činjenice utvrđene pred međunarodnim sudovima i da se zauvijek prestane sa falsifikovanjem istorije i negiranjem zločina, poručili su iz Inicijative mladih za ljudska prava Srbije.

(Bportal.ba/Fokus)
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>