BiH Slider Slider Vijesti Vijesti

Imovina BiH u Hrvatskoj: Susjedi će odlučivati kome će izdati naše nekretnine

Hrvatski Sabor je 18. maja ove godine usvojio izmjene Zakona o upravljanju državnom imovinom Republike Hrvatske. Prema članu 71. ovog zakona Ministarstvo za državnu imovinu Hrvatske može nekretnine na koje se odnosi Uredba o zabrani raspolaganja nekretninama na teritoriji Republike Hrvatske dati u zakup na određeno vrijeme, po provedenom javnom tenderu, do sklapanja međunarodnog ugovora kojim će se razriješiti imovinsko-pravni odnosi na tim nekretninama ili do donošenja odluke o izuzimanju od zabrane raspolaganja. Prema odredbama ovog zakona, spomenuta imovina se može izdavati na period od 30 godina.

Vrijednost imovine oko 10 milijardi KM

Uredbom o zabrani raspolaganja, između ostalog, obuhvaćena je i imovina BiH, kao i firmi iz naše zemlje, čija se vrijednost, bar kako se često spominjalo u javnosti, procjenjuje na oko 10 milijardi maraka. Tu su dvije luke, Ploče, odnosno naftni terminal, te Šibenik koju je izgradio Šipad. Tu su i brojna radnička odmarališta i vile na jadranskoj obali, stanovi širom Hrvatske i brojne druge nekretnine.

– Dok je još zakon bio u nacrtu išao sam razgovarati sa resornim hrvatskim ministrom. On me je uvjerio da nije ništa loše planirano sa strane Republike Hrvatske, osim da se želi zaštititi ta imovina dok se ne dođe do konačnog rješenja o sukcesiji. Razgovorali smo da je potrebno intenzivirati ukupne razgovore o sukcesiji i iz tog razloga bi s obje strane trebalo pojačati pregovaračke timove kako bi se što prije došlo do rješenja. Ono što mi je hrvatski ministar rekao, što bi se trebalo nalaziti u zakonskom rješenju, je da će se na određeni broj godina dati u najam imovina koja se nalazi u Hrvatskoj, ali kada se dogovore zainteresirane strane u sukcesijskom procesu, istog trenutka ugovori će preći sa Republike Hrvatske na stranu koja će nastaviti sljedbenost – kazao je za Faktor ministar pravde BiH Josip Grubeša, koji je ujedno i agent BiH za Aneks G, odnosono za pitanje nepokretne imovine u procesu sukcesije imovine bivše SFRJ.

O zaštiti imovine BiH u Hrvatskoj razgovarali smo i sa visokim predstavnikom naše zemlje za pitanje sukcesije, zamjenikom ministra finansija BiH Mirsadom Žugom, ali nam je kazao da se tim konkretnim problemom bavi Josip Grubeša.

Prava preduzeća na imovinu

Također, kontaktirali smo i Zenita Kelića, pomoćnika ministra finansija i trezora BiH za poslove sukcesije bivše SFRJ i upravljanje imovinom.

– Kod nas u državnim institucijama postoji samo spisak imovine koja je bila u vlasništvu institucija SRBiH. Što se tiče imovine preduzeća iz BiH u Hrvatskoj, ne postoji jedinstven spisak te imovine, kao ni precizna vrijednost. Mi u Sektoru smo ranije pokušali da napravimo ovaj spisak, ali nam entiteti nisu dostavili sve podatke. Osim toga FBiH i RS su na različite načine vršile obračun vrijednosti te imovine, tako da ne postoji ni iole preciznija procjena koliko je vrijedna ta imovina. Pretpostavljam da andležne agencije za privatizaciju imaju spiskove imovine naših preduzeća, jer bi se takva imovina trebala nalaziti u pasivnom podbilansu firmi – pojasnio je Kelić.

Do sada su bili brojni pojedinačni slučajevi povrata imovine BiH u Hrvatskoj. Tako je svojevremeno pitanje vlasništva nad lukovm Ploče bilo vezano za pitanje nesmetanog prolaska hrvatskih vozila kroz Neum. Na kraju je od cijele luke Federaciji BiH pripao naftni terminal.

Što se tiče šipadove luke u Šibeniku, za nju još ni u našoj zemlji nije precizno definisano ko bi trebao biti njen vlasnik. Pravo na vlasništvo nad ovom lukom traže firme Šipad d.d. čiji je vlasnik biznismen Esad Ćesko, kao i Šipad Export Import koji je većinski u vlasništvu Vlade FBiH.

(Bportal.ba/Faktor)

Podijeli na društvene mreže!

Komentariši