BiH Slider Slider Vijesti

Ibro Ćufurović deportovan iz Sirije u BiH

Ibro Ćufurović iz Velike Kladuše deportovan je iz Sirije u Bosnu i Hercegovinu. On se sumnjiči za krivična djela organiziranje terorističke skupine protuzakonito formiranje i pridruživanje stranim paravojnim ili parapolicijskim formacijama,

“Sud BiH, odlučujući o prijedlogu Tužilaštva BiH, donio je 15. decembra 2015. godine, rješenje kojim je prema osumnjičenom Ibri Ćufuroviću određen pritvor u trajanju od mjesec dana od dana lišenja slobode. Isti dan Sud je donio i naredbu o raspisivanje potjernice za osumnjičenim. Ibro Ćufurović osumnjičen je da je počinio krivično djelo organiziranje terorističke grupe iz člana 202d) stav 2. KZ BiH u vezi sa krivičnim djelom terorizam iz člana 201. KZ BiH”, rečeno je ranije iz Suda BiH za N1.

Navodno je prije deportacije boravio u zatvorskom dijelu kampa Roj na sjeveroistoku Sirije, zajedno sa Arminom Čurtom iz Sarajeva.

Ćufurović je, prema dostupnim informacijama, u Siriju otišao 2013. godine, nakon što je postao punoljetan. Sumnja se da je u Siriju otišao uz pomoć Bilala Bosnića, koji je osuđen na sedam godina zatvora zbog vrbovanja i poticanja na terorizam.

Akciju izručenja Ćufurovića Tužilaštvo BiH sprovelo je u saradnji sa policijskim agencijama u BiH, Ministarstvom sigurnosti BiH, Obavještajno-sigurnosnom agencijom BiH, te u koordinaciji i saradnji sa Vladom SAD-a i Ambasadom SAD-a u Sarajevu.

(Bportal.ba)

Podijeli na društvene mreže!