BiH Vijesti

Iako je vrijeme godišnjih odmora: Sutra sastanak o Zakonu o krivičnom postupku

August je mjesec koji je u našoj zemlji, barem kada je riječ o parlamentima, vladama, uglavnom rezerviran za godišnje odmore.

Tako u ovom mjesecu nema sjednica u Parlamentarnoj skupštini BiH, ali će se ove sedmice održati konsultacije među klubovima u Domu naroda koje se tiču Krivičnog zakona.

U Parlamentu FBiH je također kolektivni godišnji odmor. Ni Vijeće ministara Bosne i Hercegovine do kraja augusta neće imati sjednice. Što se tiče Vlade Federacije, sjednica nema do 17. augusta.

Rukovodstvo spremno da po potrebi zakaže sjednicu

Izmir Hadžiavdić, sekretar Doma naroda Parlamenta FBiH nam je kazao kako, iako su u toku godišnji odmori, u slučaju potrebe nije isključeno sazivanje sjednica u Parlamentu FBiH.

– Ja sam svoju službu organizirao na način da imamo dežurne ljude u pojedinim odjeljenjima. Upozorio sam ih da moraju biti na dispoziciji, jer smo znali da bi eventualno moglo biti sjednica neke od komisija. Inače, u Parlamentu FBiH je u toku kolektivni godišnji odmor, ali znam raspoloženje rukovodstva. Razgovarao sam i sa Lidijom Bradarom, predsjedavajućom Doma naroda Parlamenta FBiH. Postoji spremnost rukovodstva da po potrebi zakaže sjednicu – rekao nam je Hadžiavdić.

U Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine je također kolektivni godišnji odmor. Međutim, aktivnosti pojedinih delegata unutar klubova ne prestaju, a što nam je potvrdio i delegat u Domu naroda Parlamenta BiH, Halid Genjac.

Pronaći rješenje za Krivični zakon

– U toku je kolektivni godišnji odmor, nema sjednica u augustu, ali imat ćemo neke aktivnosti oko Krivičnog zakona u četvrtak. Bit će konsultacije između klubova u Domu naroda. Mi ćemo pokušati pronaći neka rješenja oko izmjena i dopuna Zakona o krivičnom postupku. To je jedina aktivnost – rekao nam je Genjac.

U Vijeću ministara Bosne i Hercegovine nema kolektivnog godišnjeg odmora, međutim, do kraja augusta neće biti sjednica.

Do 17. augusta u radu pauzira i Vlada Federacije BiH.

(Bportal/Faktor)

Podijeli na društvene mreže!