Humanost na djelu: 85-godišnjak donirao bubreg unuki

Mustafa Unlu, 85-ogodišnjak iz centralnog turskog grada Karamana, spasio je život 17-ogodišnjoj unuki tako što joj je donirao bubreg, javlja Anadolu Agency (AA).
thumbs_b_c_3d82dfe000988be8cf0700f039bc05f9

Nakon što su joj se roditelji razveli, Ayse Unlu još od malih nogu živi s djedom. Kada je imala 14 godina ustanovljeno joj je hronično zatajenje bubrega.

Ayse je provela dvije godine na liječenju u turskom gradu Mersinu, no nakon što su joj bubrezi potpuno otkazali, počela je sa dijalizom. Pošto je bilo nophodno presađivanje bubrega, Ayse je stavljena na listu za čekanje.

No, djed Mustafa nije želio da njegova unuka čeka na listi, te je izrazio želju i spremnost da donira svoj bubreg unuci. Nakon svih obavljenih pretraga ustanovljeno je da njegov bubreg odgovara unuci Ayse, te je obavljena transplatacija.

thumbs_b_c_2faf41ce2b38147cb06d2f8641ff7122

Nakon uspješne operacije, Ayse Unlu je za AA kazala kako je veoma sretna, te jako zahvalna svom djedu koji ju je, kako je kazala, vratio u život.

“Djed je kazao da je spreman donirati svoj bubreg ako bi odgovarao. Otišli smo u bolnicu, obavili pretrage i sve je bilo pozitivno. Sada smo oboje zdravi. Živa sam i zdrava zahvaljajući mome djedu. Mnogo ga volim”, poručila je Ayse Unlu.

Djed Mustafa Unlu istakao je kako ga je jako pogodila činjenica da se njegova unuka razboljela, te da po pitanju doniranja bubrega nije puno razmišljao.

“Ne samo bubreg, spreman sam dati i život za svoju unuku. Samo neka mi je ona živa. Hvala Bogu oboje smo zdravi. Neka Bog pomogne svim bolesnicima. Bolnica u kojoj je obavljena transplatacija nije nam ništa naplatila, svima puno hvala”, poručio je Unlu.

(Bportal.ba)
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>