BiH Vijesti Vijesti

Humanitarna akcija bikera iz Njemačke: U Tuzlu stiglo šest šlepera medicinske opreme

Univerzitetski klinički centar Tuzla dobio je tri šlepera opreme, a ostatak je namijenjen Domu zdravlja Tuzla i tuzlanskom Domu penzionera.

– Ovakve i slične akcije provodimo od 2003. godine, a ovo je 17 transport u organizaciji našeg motokluba na balkanu. Drago nam je da je Motoklub Tuzla naš partner i oni su nam mnogo pomogli u organizaciji – kaže predsjednik motokluba Bikers Brumi Hilfe Herman Munzel.

Velika humanitarna akciji provedena je pod sloganom “Solidarnost i integracija u Europi” a pokrovitelj je Evropski parlament.

– Dobili smo specificiranu opremu koja će nakon sutrašnjeg carinjenja biti raspoređena u tri ustanove. Dom penzionera dobit će bolesničke kreveta i pomagala za stare i iznemogle. UKC Tuzla dobit će ultrazvučne aparate, operacione lampe, instrumente i uniforme. Stomatološka stolica planirana je za Dom zdravlja Tuzla – kaže Bahrudin Hadžiefendić, ministar zdravstva TK.

Direktor tuzlanskog UKC-a Nešad Hotić naglasio je da je donirana oprema prikupljena u skladu s potrebama ove medicinske ustanove, jer je ranije organizirana posjeta doktora iz Njemačke koji su i članovi motoklubova.

– Oni su nam izašli u susret i donijeli su ono za šta smo mi ranije iskazali potrebu. Između ostalog, mnogo će nam značiti stomatološka stolica za pacijente koji se moraju liječiti u opštoj anesteziji. Ovo će sigurno poboljšati našu zdravstvenu uslugu – rekao je Hotić.

On je naglasio da lično ne pamti donaciju od tri šlepera medicinske oprema, barem kada je u pitanju UKC.

– Humanitarni rad Motokluba Tuzla prepoznat je i u Evropi i mi smo ušli u porodicu Eurobikera, a upravo zahvaljujući njima u našu zemlju je došla ova vrijedna donacija. Saradnja je počela preko Eurobikera Hrvatske i BiH, a mi smo garant da će ta oprema doći u prave ruke – kaže Almir Toromanović, predsjednik Motokluba Tuzla.

Predsjednik Eurobikera BiH Srećko Boras istakao je da je ovo peti put da prijateljske organizacije iz Njemačke Bikers Brumi Hilfe i Bikers of Europe, organiziraju humanitarne konvoje za našu zemlju.

– Pored medicinskih ustanova u Tuzli, donacije će dobiti Kantonalna bolnica i Doma zdravlja u Goraždu. Ukupno je u BiH ušlo 19 šlepera od toga je šest za Tuzlu, tri iskrcavamo za dva dana Goraždu, a ostatak ide za Prizren na Kosovu i Ohrid u Makedoniji – rekao je Boras.

(Bportal.ba/Faktor)

Podijeli na društvene mreže!

Komentariši