BiH Vijesti Vijesti

HS: Ozbiljan politički šamar partnerstvu Dragana Čovića i Milorada Dodika

“Hrvatska stranka BiH cijeni prevažnom i prijelomnom poruku Predsjednice Republike Hrvatske gospođe Kolinde Grabar-Kitarović da R.Hrvatska želi da se ostvari konstitutivnost i ravnopravnost hrvatskog naroda na prostoru cijele BiH. To je ozbiljan politički šamar partnerstvu Dragana Čovića i Milorada Dodika i u suprotnosti sa nekorektnim i neprihvatljivim zalaganjem HDZ BiH za konstitutivnost Hrvata samo tamo gdje njima to odgovara i samo na prostoru FBiH.

Stoga, izjava predsjednice Grabar Kitarović ohrabruje i daje nadu svima koje je „stožerna stranka Hrvata u BiH“, kako se HDZ BiH voli zvati, zapostavljala i diskriminirala posljednjih dvadesetak godina. Iako je možda izgledalo da je dolazak Predsjednice RH zapravo podrška čelnicima HDZ BiH, ovom izjavom izneseno je jasno i nedvojbeno stajalište o izmjenama Izbornoga zakona koje je predložio HDZ BiH, a koje ne tretiraju jednako sve Hrvate na cijelom prostoru BiH.

Hrvatska stranka BiH je prepoznala nedržavnički poziv predsjedavajućeg Predsjedništva BIH Dragana Čovića predsjednici RH da iskoristi svoj utjecaj i da lobira za aktiviranje MAP-a, zaboravljajući da je upravo on kao šef države ključni kreator vanjske politike BiH i da aktivacija MAP-a isključivo ovisi o njegovom dugogodišnjem prijatelju Miloradu Dodiku koji bi u neki drugi vojni savez i stoga ne dopušta knjiženje vojne imovine na državu BiH.

Čovićev poziv je posipanje pepelom i upućen je u krajnjem očaju, jer je to jedno od brojnih njegovih neispunjenih obećanja. Veliki politički grijeh hrvatskoga člana Predsjedništva BiH i vođe HDZ BIH je totalni promašaj u rokovima i, što je još pogubnije, u povlačenju političkih poteza oko ispunjavanja uslova za dobivanje kandidatskog statusa BiH. Taj status je prema Čovićevim obećanjima naša zemlja trebala dobiti krajem prošle godine. Najnovije prognoze govore tek o sljedećoj godini. Koliko vođa HDZ BIH već kronično fula u prognozama, čvrsto smo uvjereni da se neće obistiniti niti njegova najsvježija obmana da će BiH dobiti novi Izborni zakon do maja ove godine”, stoji u saopćenju.

(Bportal.ba/Vijesti.ba)

Podijeli na društvene mreže!

Komentariši