Regija Regija i Svijet Regija i Svijet

Hrvatski Sabor odbacio zahtjev SDP-a da se u budžetu odobri novac za kupovinu navijačkih rekvizita predsjednici Hrvaske

Hrvatski Sabor na današnjem zasijedanju usvojio je budžet za narednu godinu, ne prihvatajući niti jedan od nekoliko stotina amandmana koje je predlagala opozicija. “Hrvatska Vlada je pokazala da ima većinu u Saboru”, prokomentirao je usvajanje budžeta Branko Bačić, šef Kluba zastupnika vladajućeg HDZ-a.

Među brojnim amandmanima koji nisu podržani bio je i “šaljivi amandman” kojeg je predložio Arsen Bauk, zastupnik Socijaldemokratske partije. On je tražio da se u budžetu za narednu godinu unese i nova stavka od tri hiljade eura potrebnih, kako je kazao, “za nabavku sportskih rekvizita za potrebe predsjednice Kolinde Grabar Kitarević”. U obrazložnju ovog zahtjeva Bauk je kazao da je “gospođa predsjednica postala prepoznatljiva navijačica u cijelom svijetu, pa nema smisla da se bruka sa skromnim navijačkim rekvizitima”. On je podsjetio kolege zastupnike da je predjednica Hrvatske “uvrštena i u Panini sličice, te da je to dodatno priznanje, ali i obaveza”.

Zahtjev svog stranačkog kolege Bauka podržao je i Predrag Matić, bivši ministar branitelja u Vladi Hrvatske koji je podsjetio zastupnike da će se naredne godine održati veliki broj međunarodnih sportskih takmičenja na kojima se očekuje prisustvo Kolinde Grabar Kitarević. “Očekuju nas kvalifikacijske utakmice za Prvenstvo Europe u fudbalu, tu je i rukometno prvenstvo svijeta, potom odbrana šampionske tutule Davis Cupa…što iziskuje dodatne troškove u budžetu predsjedničinog Ureda”, kazao je Matić.

Saborska većina je, međutim, odbacila njihov prijedlog i budžet Ureda Predsjednice Hrvatske ostavila na ranije predviđenom nivou.

(Bportal.ba/SB)

Podijeli na društvene mreže!