Hrvatski delegati ljuti jer im se osporava pravo da brane ratne zločince

Polazeći od Opće deklaracije UN-a o ljudskim pravima koja između ostaloga kaže da svako ima pravo na slobodu mišljenja i izražavanja, Klub delegata hrvatskog naroda u Domu naroda PFBIH osuđuje govor mržnje i selektivno izvještavanje dijela medija u vezi s posljednjom presudom Haškog tribunala, ali i brojnih drugih dnevno političkih tema, stoji u saopćenju ovog kluba.
59451d68-49f0-44fe-8b7b-398a0a0a0a7e-prlic-ostali-700x402

- Izražavamo punu podršku hrvatskim medijima, uglavnom portalima iz Hercegovine, centralne Bosne i Posavine, koji su, kao i njihovi novinari ili administratori društvenih mreža već danima izloženi napadima, prijavama, gašenjem servera, Facebook profila itd., a sve zbog korištenja prava na slobodu izražavanja i kritičkog promišljanja – poručuju iz Kluba delegata hrvatskog naroda.

Ističu da "žalosti nas da je i Udruženje BH novinari u svom posljednjem istupu, po ko zna koji put selektivno pristupila zaštiti novinara i zaštiti ljudskih prava ne spominjući ni jednom riječju drugu stranu napada".

- Izostao je osvrt na govor mržnje i od strane međunarodnih organizacija čiji je primarni cilj zaštita ljudskih prava u Bosni i Hercegovini. Stoga ih pozivamo da i ovaj put budu jasni i glasni kao prilikom puno manjih slučajeva te da ispune svoju misiju u ovoj zemlji, izvrše istragu i zaštite prava i slobode svih građana i naroda. U znak našeg protesta, prije i nakon današnje sjednice nitko od delegata iz Kluba hrvatskog naroda neće davati bilo kakve izjave – zaključuje se u saopćenju.

(Bportal.ba/Faktor)
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>