BiH Slider Vijesti

Hrvatska zastupnica u Parlamentu EU: Islamske zemlje plaćaju radikalizaciju muslimana u BiH

600_1521883031marijana_petir2 (1)
Marijana Petir

Petir je tako samo nastavila sa onim što već neko vrijeme rade pojedini hrvatski predstavnici u tijelima Evropske unije, a što je činila i sama hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, svojim izjavama o hiljadama radikalnih muslimana u Bosni i Hercegovini, što je, naravno, uradila bez ikakvih dokaza.

-Izražavam zabrinutost posebno jer dolazim iz Hrvatske koja kao država članica EU ima najdužu granicu s BiH. Svima ovdje je poznato da uz tu granicu niču vehabijska naselja u koja se vraćaju strani borci koji radikaliziraju muslimansko stanovništvo u BiH. Bilo je više slučajeva gdje umjereni imami koji su pozivali na pripadnost evropskom islamu bili napadnuti zajedno sa svojim porodicama – navela je u petak zastupnica Petir u Parlamentu Evropske unije.

Petir je ovog puta kao problem istakla čak i nošenje hidžaba, puštanje brade i klanjanje.

-Poznato je da iz pojedinih zemalja u BiH stiže novac za stipendiranje pod uslovom da djevojke moraju nositi veo ili hidžab, a da muškarci moraju pustiti bradu i klanjati. Novac koji je stigao poslužio je za izgradnju jednog novog grada, resorta, u kojem živi arapsko stanovništvo, a služe im bosanski salafiti. Moj je dojam da ti salafiti kradu identitet građanima BiH, prije svega mislim na muslimane, jer se na tom području uvijek živjelo u toleranicji, a danas se tu promiču neke druge vrijednosti – istakla je Petir.

Na kraju je postavila pitanje svojim kolegama da li prate dotok novca iz islamskih zemalja, prvenstveno Saudijske Arabije i Turske, u BiH.

-Te zemlje su prijateljski orijentirane prema BiH, ali smatram da se taj novac koristi u pogrešne svrhe, kako bi se radikaliziralo tamošnje stanovništvo što dovodi do novih sigurnosnih prijetnji – zaključila je hrvatska zastupnica.

Podsjetimo, svojevremeno je hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović podigla prašinu u široj javnosti svojim neutemeljenim tvrdnjama da u BiH živi 10 hiljada ljudi sa radikalnim namjerama, te da djeluju i prema Hrvatskoj.

Posljednjim istupom Petir samo su potvrđene nečasne namjere Hrvatske prema našoj zemlji čijim su predstavnicima deklarativno “puna usta” navodne njihove podrške evropskom putu BiH.

(Bportal.ba/Faktor)

Podijeli na društvene mreže!

Komentariši