Regija Regija Regija i Svijet Regija i Svijet

Hrvatska: Thompson više ne može da kliče “za dom spremni”

596e4c60-ff88-4e6c-9e5d-72df0a0a0a7e-thompson-nova-700x402

Komisija za suočavanje s posljedicama vladavine nedemokratskih režima je svoj jednogodišnji rad sažela na 33 stranice preporuka, koje je u srijedu, nakon godinu dana rada na tome, dostavila hrvatskom premijeru Andreju Plenkoviću.

Preporuke Komisije

Konstatirano je, kako se podsjeća, da je ustaški pozdrav “za dom spremni” protivan hrvatskom Ustavu, ali “dopustiv u izuzetnim situacijama”. Prema tumačenju “Jutarnjeg lista”, preporuke Komisije ne obavezuju Vladu formalno, ali obavezuju politički, a to, kako se navodi, znači da vlada neće izlaziti izvan okvira koji su joj preporučeni.

Ukoliko se budu slijedile preporuke Komisije, neće biti potrebno da Vlada donosi poseban zakon kojim bi bila regulirana upotreba simbola o pozdravu fašističkih i komunističkih režima, piše ovaj list.

U odnosu na aktuelne zakonske regulative, kako se navodi, neće biti bitnih izmjena. Može se, međutim, očekivati da bi se aktuelne odredbe krivičnog zakona koje zabranjuju govor mržnje dopunile tekstom koji bi pod širenje mržnje podveo upotrebu ustaškog ‘U’, pozdrava ‘Za dom spremni’, ‘Za dom i poglavnika’, četničku kokardu, znak svastike, rimski pozdrav, ‘Zig hajl”.

Znak crvene zvijezde petokrake, srp i čekić ili pozdravi i žigovi ‘Smrt fašizmu – sloboda narodu’ i drugi nisu sporni i u slobodnoj su upotrebi. Ali, dodaje se, zabranjeno je širenje mržnje i netolerancije koje bi u osnovi imalo pozivanje na komunizam.

Izuzeci od zabrane odnose se na ustaški poklič “za dom spremni” i to, kako se navodi, zato što se “dio hrvatskih jedinica pod tim pozdravom borio u domovinskom ratu”.

Nekažnjeno taj poklič bi se, kako je predviđeno, mogao koristiti ako su pojedine vojne formacije taj pozdrav koristile kao “službenu oznaku” na svojim zastavama i grbovima u periodu od 1991. do 1995. godine.

Širenje mržnje

Ipak, kako se navodi, dopuštanje javne upotrebe tog pozdrava morali bi biti striktno vezani uz događaje na kojima se, na javnim mjestima, odaje “poštovanje braniteljima koji su poginuli za Hrvatsku boreći se pod tim insignijama”. Pa tako, prema tumačenju “Jutarnjeg”, pjevač Marko Perković Thompson ni slučajno ne bi smio koristiti poklič “za dom spremni”.

– Ako bi to učinio, bilo bi nedvosmisleno da se ogriješio o zakon i da je počinio djelo širenja mržnje. Koncert nije mjesto na kojem se odaje poštovanje braniteljima, niti se na bilo koji način može vezati za mjesto stradanja hrvatskih branitelja –  konstatira “Jutarnji list”.

Podijeli na društvene mreže!

Komentariši