Regija Regija i Svijet Regija i Svijet

Hrvatska: Dijete umrlo od sepse iako ga je otac četiri puta vodio doktorima

U utorak, 11. decembra od posljedica sepse u KBC-u Split preminuo je devetogodišnji Gabriel Bebić iz Metkovića, koji je bolovao od upale pluća. Dva dana prije smrti, u nedjelju, dva puta su ga s Hitne u Metkoviću poslali kući, dok su ga u ponedjeljak s Hitne poslali pedijatru, piše Index.hr.

Dječak je prvi put došao u Dom zdravlja Metković 1. decembra i tad je imao problema s kašljem, a grlo i pluća su mu bili u redu. Par dana kasnije dobio je temperaturu i njegova mu je doktorica u petak propisala antibiotik. Međutim, kako se dječakovo stanje naglo pogoršalo, otac ga je u nedjelju popodne doveo na Hitnu koja se nalazi u zgradi Doma zdravlja Metković.

Na Hitnoj su ga pregledali i poslali kući, a potom ga je otac iste večeri ponovno doveo na Hitnu jer je dječaku bilo loše, a Hitna ga je ponovno poslala kući i rekla ocu neka dođu u ponedjeljak ujutro svojoj pedijatrici.

Kako drugo jutro njegova pedijatrica dr. Rasema Bubica nije bila u smjeni, otac je dječaka doveo kod drugog pedijatra dr. Vladimira Krmeka, no medicinska sestra im je poručila da im je prevelika gužva i da ga ne može primiti. Potom je dječak došao kod treće pedijatrice koja je zaposlena u Domu zdravlja Metković, dr. Ksenije Kaleb, koja ga je primila i dječak se već tada nalazio u jako teškom zdravstvenom stanju.

Dijete je bilo vitalno ugroženo

– Kad je dječak došao k meni u ordinaciju, pristupila sam pregledu i odmah na prvi pogled sam uočila da je dijete vitalno ugroženo i posumnjala na sepsu. Dijete je bilo ataktično, jedva je disao, teturao je, nije mogao održavati ravnotežu. Od sepse je bio u hipotenziji, ruke i nokti su mu poplavili. Disanje na desnoj strani pluća nije se uopće čulo. Nije mogao govoriti. Nije mogao otvoriti usta, grlo mu je bilo žareće crveno, posumnjala sam odmah da se uslijed upale razvija sepsa. Dijete je bilo slabog kontakta i klonulo.

– Problem je što u Domu zdravlja ne možemo napraviti brze pretrage krvi, već moramo čekati dva do tri sata, a vremena za čekanje nije bilo. Odmah sam ocu rekla da ga vodimo na Hitnu medicinsku pomoć koja je sprat ispod nas, da se započnu mjere naprednog održavanja života i da ga se što prije preveze u KBC Split jer je svaka minuta bitna. S Hitne je nakon sat i 20 minuta dijete odveo helikopter u Split, no sve je to bilo kasno. Jako mi je žao i kao doktor se ne mogu pomiriti s činjenicom da ga je otac u zadnjih 20 sati, od nedjelje do ponedjeljka vodio kod četiri doktora, dva puta na Hitnu u nedjelju, potom u ponedjeljak kod pedijatra, pa na Hitnu pa onda tek kod mene i da se na kraju dogodio smrtni ishod. Ni jednom mu nisu vađeni laboratorijski nalazi.

– Imao je gripu koja obara leukocite i onda imao nesreću da je dobio gnojni streptokok koji je nesmetano napravio velike probleme na svim organima. To je prestrašno – ispričala je dr. Kaleb.

Zvali smo i dječakovu pedijatricu dr. Rasemu Bubica, no cijelo vrijeme je imala pacijente i nije nam se mogla javiti. Potom smo razgovarali s direktorom Doma zdravlja Metković, Mihovilom Štimcem, koji je rekao da ne zna previše o ovom slučaju.

Direktor Doma zdravlja ne zna zašto se nisu napravile pretrage

– Žao nam je što se to dogodilo, ne znam detalje o tom slučaju, sve je išlo preko Hitne. Oni imaju svoj protokol, a ovdje je bio najmanji dio na nama. Niko ne bježi od odgovornosti, zdravstveni radnici moraju prepoznati kad se radi o teškom slučaju poput ovog, no svaki doktor i sestra su nezavisni i ne mogu komentirati ko je i kako postupio u ovom slučaju. Problem je što kod nas laboratorij ne radi od subote popodne do ponedjeljka ujutro, no ako je nešto ozbiljno onda se zove laboratorij – rekao je direktor Štimac.

Na pitanje zašto se onda nije pozvao laboratorij pa da se dječaku izvadi krv i obave pretrage, rekao je da ne zna.

– Ne baratam detaljima jer je najveći dio posla išao preko Hitne – kratko nam je rekao Štimac.

Dodao je i kako im je grad Metković prije nekoliko godina htio donirati uređaj koji mjeri CRP (nalaz po kojemu se vidi postoji li sumnja na sepsu), no da je protivzakonito da se ta pretraga radi u ambulanti Doma zdravlja.

Zašto mislite da je netko zakazao?

Razgovarali smo i s dr. Marijanom Matić, šeficom ispostave Hitne medicinske pomoći Metković koja nam je rekla da se tu ne može nikoga optužiti za smrt dječaka jer je “zakazala sudbina ili se radilo o lošoj sreći”.

– Dijete je bilo u nedjelju dva puta kod nas na hitnoj. Dijete je pregledano, pretrage nismo radili jer u Metkoviću ne postoji laboratorij i RTG koji radi nedjeljom. Dakle, sve što možemo nedjeljom napraviti je napravljeno, da je bilo indikacije da se dijete transportira, ono bi bilo upućeno u KBC Split. Mi smo sve napravili po pravilima službe. Dijete je upućeno kako je upućeno i završilo je kako je završilo – rekla je Matić u razgovoru za Index.

– Uostalom možete zvati i KBC Split jer dijete nije umrlo u Metkoviću, nego u KBC-u Split. Umrlo je od streptokoknog sindroma, od kojeg spasa nema. I njegova pedijatrica je znala šta će se raditi, da se unaprijed ne može znati u šta će se pretvoriti, svako dijete liječimo na isti način, to se događa rijetko, ali se događa. Sad imate zdravo dijete, a za pola sata ne. To su sepse. Ali kad do toga dođe, imamo bolnice za liječenje – rekla nam je Matić.

Na pitanje ko je zakazao u ovom slučaju. Matić nam je odgovorila protivpitanjem:

– Zašto mislite da je netko zakazao, ne znam zašto vam je slučaj zanimljiv. Zakazala je sudbina ili loša sreća. Treba pogledati obdukcijski nalaz. Za sve postoji protokol i način kako se bolest liječi. Zašto bi netko bio kriv?

Potom smo zvali i KBC Split i razgovarali s načelnikom Klinike za dječje bolesti.

– Dječak je kod nas dovezen helikopterom iz Metkovića, bio je izuzetno teškog stanja kad smo ga zaprimili u ponedjeljak. Napravili smo apsolutno sve što nam stoji na raspolaganju kako bismo ga spasili. Imamo izvrsnu jedinicu intenzivnog liječenja, no na žalost tako se dogodilo. Nismo uspjeli. Potvrđeno je da ima sepsu i zaprimljen je s multiorganskim zatajenjem, izuzetno teškog stanja. Kod sepse je često prognoza loša, kad su nalazi najbolji, vrlo je teško, a kamoli u ovom slučaju kad su nalazi bili jako loši. Dali smo sve od sebe da ga spasimo, no preminuo je nakon svega 20 sati otkako smo ga zaprimili u našoj Klinici – rekao je prof. Marijan Saraga, načelnik Klinike za dječje bolesti KBC Split.

Na isti je način prije dvije godine preminula i jedna djevojčica koja je, kako kaže dobro upućen izvor, uslijed virusa dobila upalu srčanog mišića te je također išla na Hitnu i vraćana kući.

– Jako je loš sistem, kao doktori smo ogorčeni sistemom, kako Hitna može vratiti pacijenta bez pregleda? To im zamjeramo, trebali su dječaku izvaditi nalaze ili ga odmah uputiti u KBC. Da je Hitna imala taj aparat po noći, dijete je možda moglo biti spašeno. Metković od subote popodne do ponedjeljka ujutro nema laboratorij, a udaljeni smo 140 kilometara od KBC-a Split i 100 kilometara od Opće bolnice Dubrovnik. Mi se doktori moramo boriti da ne dođe do sepse, a ne očekivati od intenzivne da spasi sepsu jer je to ravno čudu kad se netko spasi, a da ima sepsu – rekli su doktori iz Metkovića.

(Bportal.ba/Index.hr)

Podijeli na društvene mreže!