Regija i Svijet Svijet

Holandski sud: Tretirati FETO-ovca “izadajnikom” i “teroristom” nije protuzakonito

Sud u holandskom gradu Rotterdamu donio je presudu prema kojoj nazivanje pripadnika terorističke organizacije FETO “izdajnikom” ili “pripadnikom terorističke organizacije” nije u suprotnosti sa zakonom, javlja Anadolu Agency (AA).

Turski dnevni list “Sabah” je prije dvije godine objavio tekst u kojem pominje pripadnika FETO-a i bivšeg člana Gradskog vijeća Rotterdama Turana Yazira u kontekstu “izdajnika” i “pripadnika terorističke organizacije”. Ovaj tekst bio je povod sudskog postupka na Sudu u Rotterdamu, a presuda je donesena u korist lista “Sabah” uz obrazloženje da pomenuti termini ne pradstavljaju kršenje zakona.

U presudi je, između ostalog, naglašeno kako su sloboda izražavanja i sloboda medija temeljna ljudska prava i slobode, te da novine mogu koristiti kritičke i upozoravajuće termine u vezi s temama koje utiču na društvu, kako ne bi ostalo neinformisano.

Sud je Yazirovu odbranu da je samo inspirisan liderom FETO-a Fetullahom Gulenom ocijenio neadkvatnom te je naglašeno kako postoji dovoljan broj dokaza koji ukazuju na tačnost navoda da je član FETO-a. Naglašeno je također, kako su najviše turske pravosudne institucije FETO okvalifikovale terorističkom organizacijom, stoga nema nikakve smetnje u tome da novine koriste ovaj termin.

Advokat lista Sabah Ejder Kose za AA je kazao kako je ovo prvi put da jedan sud u Europi proglasi zakonitim korištenje termina FETO.

“Smatramo to vrlo značajnim korakom u borbi protiv FETO-a”, kazao je Kose.

Podijeli na društvene mreže!