BiH Vijesti

Hohmann: BiH je zemlja kojoj je mjesto u EU

Izazova je mnogo, ali je mnogo šansi i mogućnosti, jer je to, kako je dodala, dvosmjerna ulica koja nudi potencijal za sve.

– Pitanje je kako ćemo se snaći u tome, kako ćemo BiH približiti onome što mi kao EU smatramo da je najvažnije – dodala je Hohmann.

U BiH, kako je kazala, zaštita prava potrošača, prava na kretanje i zdravstvenu njegu, a koji su veoma važni u EU, nisu u potpunosti zagarantovani.

– Moramo također priznati da i u EU postoje izazovi kao što su Brexit i ekonomska kriza koja je počela početkom 2000-ih godina, te političke razlike među državama članicama, dešavanja u pojedinim zemljama koja su daleko ispod EU standarda. Dakle, ovo nije monolitni blok gdje je sve u redu. Mi svi dijelimo fundamentalne principe koje niko ne dovodi u pitanje, ali kada ih neko dovede u pitanje, dogode se stvari poput Brexita – kazala je Hohmann.

Što se tiče ove regije, po njenim riječima, posljednjih 15 godina utjecaj istočnog i zapadnog bloka se pojačao. Svjetske krize se stalno dešavaju, mijenjaju se samo lokacije. Hohmann je kazala da je EU veoma zauzeta zbog tih silnih kriza, te se BiH mora boriti kako bi pored svih tih kriza zadobila pažnju EU.

– Dogovor iz Soluna, koji zovemo “politika otvorenih vrata“, otvorenost prema zemljama zapadnog Balkana je jedna od tih fundamentalnih vrijednosti koja se ne dovodi u pitanje – dodala je Hohmann.

(Bportal.ba/Faktor)

Podijeli na društvene mreže!

Komentariši