BiH Slider Vijesti

Hoare: Hrvati i HDZ su se prije 24 godine pismeno odrekli svog entiteta

marko-attila-hoare-preview

Ovih dana, tačnije 18. marta, navršit će se 24 godine od potpisivanja sporazuma kojim je oformljena Federacija BiH, a koji je bio osnov za kasnije potpisivanje Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Paraf na sporazum koji je riješio odnose i prekinuo oružane sukobe između legitimnih i međunarodno priznatih državnih vlasti u Sarajevu i pobunjenog hrvatskog rukovodstva koje je formiralo tzv. „Hrvatsku republiku Herceg-Bosnu“, stavili su Haris Silajdžić, Krešimir Zubak, te Mate Granić.

Hoare ističe da je potpis u Washingtonu značio da Hrvati odustaju od planova za daljnju podjelu BiH.

– Oni su pristali na ujedinjenje sa bosanskom vladom i formiranje Federacije. To je trebao biti kraj svakog pokušaja uspostavljanja hvatskog entiteta u BiH – kaže Hoare.

On, međutim, ističe da je trebalo slijediti logiku tog sporazuma, te je RS trebala imati istu sudbinu kao i tzv. Herceg Bosna..

– Umjesto toga, zapadna diplomatija je omogućila očivanje srpskog entiteta, koji je prepoznat u Dejtonu. Država zasnovana na dva entiteta je neodrživa, jer dok god srpski nacionalisti imaju svoj entitite i uživaju u nekoj vrsti virtualne državnosti, hrvatski nacionalisti će tražiti isto i naglasak će biti na daljnoj fragmentaciji BiH – ističe on.

Potpisnici historijskog sporazuma pod pokroviteljstvom SAD, Silajdžić i Zubak su već neko vrijeme u političkoj penziji, dok je Granić, nekadašnji šef hrvatske diplomatije, još aktivan kao savjetnik hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović.

Nije isključeno da je upravo u tome jedan od uzroka radikaliziranja hrvatske politike u Bosni i Hercegovini. Granićev utjecaj na Grabar-Kitarović je veliki, a to se reflektira na hrvatske političare u BiH koji traže način da preinače duh Washingtonskog sporazuma i na mala vrata dobiju neku vrstu entiteta. Uprkos činjenici da su pred cijelim svijetom potpisali odricanje od svog entiteta, hrvatski političarima, na krilima Dodikovog separatizma, traže šansu da kroz izmjene Izbornog zakona BiH, dobiju ono čega su se odrekli u Washingtonu.

(Bportal.ba/INS.ba)

Podijeli na društvene mreže!

Komentariši