BiH Vijesti Vijesti

Hitni sastanak u Starom Gradu: Odrediti vojne kasarne za smještaj migranata

Po riječima općinskog načelnika Ibrahima Hadžibajrića, drugi zaključak sastanka je da na licu mjesta treba što prije registrirati migrante a nakon toga ih smjestiti u kasarne koje odredi Predsjedništvo BiH.

Zaključci će biti upućeni Predsjedništvu BiH, Vijeću ministara BiH i Ministarstvu sigurnosti BiH.

Naglašeno je da se očekuje konkretan potez i odgovor Predsjedništva BiH i predsjedavajućeg Bakira Izetbegovića od kojeg se očekuje da odredi lokacije vojnih kasarni u koje je moguće smjestiti azilante.

Današnji hitni sastanak u Općini Stari Grad održan je na poziv načelnika Hadžibajrića jer je migranata u Sarajevu sve više, konkretno u parku preko puta Vijećice, ali i na drugim lokacijama.

Pozivu na sastanak su se odazvali načelnici Novog Sarajeva i Trnova Nedžad Koldžo te Ibro Berilo, dogradonačelnik Sarajeva Ivica Šarić, šefica kabineta premijera Kantona Sarajevo Lejla Mujkić, kao i Sead Jamakosmanović iz Federalnog Crvenog križa, načelnik policijske uprave Stari Grad Nusret Selimović te predstavnici kantonalnog ministarstva za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice, Općine Centar i Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo.

Pomoć u rješavanju te problematike ponudili su direktor TIKE u BiH Omer Faruk Alimc i predstavnik Ambasade Republike Turske Omer Cetres, koji su također prisustvovali sastanku.

Hadžibajrić je kazao da je sastanak sazvao radi poduzimanja konkretnih koraka u rješavanju problema migranata, s kojim se ne suočavaju samo Stari Grad i Sarajevo, nego i Bosna i Hercegovina.

Dodao je da su općine izrazile spremnost da pomognu u opremanju kasarni u koje će migranti biti smješteni potrebnim sadržajima kao što su dušeci, kreveti, deke i ostalo.

– Spremnost u rješavanju ove krize ponudila je i Islamska zajednica BiH, gdje smo jučer održali sastanak s reisom Huseinom ef. Kavazovićem i dogovorili da i oni učestvuju u skladu s njihovim mogućnostima – kazao je Hadžibajrić.

Na ozbiljnost situacije ukazao je i načelnik uprave PS Stari Grad Nusret Selimović. Sa sigurnosnog aspekta, situacija je veoma napeta a migranti svakodnevno dolaze, rekao je.

– Naši podaci pokazuju da je među migrantima najmanji broj onih s ratom zahvaćenih područja, uglavnom su to osobe afroazijskog porijekla, dvanaest do trinaest etničkih skupina: od Nigerije, Libije, Alžira, Maroka, Pakistana, Afganistana…Među tim ljudima ima raznih socijalnih slojeva, a ima i onih koji, prema informacijama iz Zavoda za hitnu medicinsku pomoć i po indikatorima, boluju od teških zaraznih bolesti i s te strane je vrlo ozbiljna situacija. Među njima je i značajan broj onih koji su užiovaci raznih opijata, narkotičkih sredstava – kazao je Selimović.

On upozorava da je dosad zabilježeno više incidenata, ali srećom bez većih posljedica.

– Potrebno je izvršiti pritisak na odgovarajuće nivoe vlasti da se svi migranti registruju i na neki način stave pod kontrolu – izjavio je.

U Općini Trnovo, po riječima načelnika Ibre Berila, s tim problemom suočavaju se već šest mjeseci zbog azilantskog centra u Delijašima. On je upozorio da se migranti registruju u azilantskim centrima, ali ih potom napuštaju i tu nastaje problem.

– Mi se već pola godine nosimo s tim problemima. Općina Trnovo kao lokalna zajednica dobija kazne koje moramo plaćati zbog prekršaja koje migranti naprave na Sokocu ili negdje drugo samo zato što su registrovani u Delijašima. Tu su i brojni drugi problemi, krađe, provale u vikendice naših građana, neadekvatni uslovi, nepostojanje prijevoza i drugo – kazao je Berilo. Po njegovom mišljenju, problem se mora sistemski rješavati na državnom nivou.

– Potrebno je da hitno Vijeće ministara BiH ozbiljno pristupi ovoj problematici i izmjeni zakona. Država mora preuzeti ovo pitanje i odgovornost na sebe – rekao je Berilo.

Federalni Crveni križ se svim svojim kapacitetima stavio u rješavanje tog problema. Dr. Sead Jamakosanović je pružao zdravstvenu pomoć migrantima preko puta Vijećnice i kaže da je nailazio na različite slučajeve.

– Pružao sam zdravstvenu pomoć migrantima i nailazio na razne slučajeve, od onih koji pješke dolaze iz pravca Crne Gore s povredama na nogama, do onih koji u Beograd slijeću avionom, s ruksakom na leđima. Tačno je da su mi tražili lijekove koje koriste ovisnici, a bio sam svjedok i brojnim sukobima među grupama migranata. Lično sam vidio spiskove migranata koji su stigli iz Beograda kod ljudi koji tamo rade kao volonteri i zato smatram da je i njih potrebno provjeriti – kazao je dr. Jamakosmanović.

On je naglasio da je Federalni Crveni križ u Bihaću našao najbolji model za rješavanje ove krize te preporučio njegovu primjenu i u Sarajevu, ali je potrebno da se proces rješavanja odvija na nekoliko nivoa vlasti.

Iz Ambasade Republike Turske u BiH kazali su da će o današnjim zaključcima informirati turski Crveni polumjesec i Upravu za katastrofe i urgentna stanja pri Vladi Turske (AFAD) te zatražiti pomoć.

(Bportal.ba/Fena)

Podijeli na društvene mreže!

Komentariši