BiH Slider Slider Vijesti

Hitna sjednica Predsjedništva BiH danas u Sarajevu zbog migrantske krize

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik za danas je zakazao hitnu sjednicu zbog migrantske krize i naročito teške situacije u Unsko-sanskom kantonu.

Dodik je saopćio da će danas biti hitna sjednica, ali je kazao da ne vjeruje da će polučiti neke konkretne rezultate. Nije htio, kaže, da odbije sazvati sjednicu, na koju član Predsjedništva BiH Željko Komšić, koji ju je zatražio, po posloviku ima pravo, ali sumnja u adekvatan ishod.

Dodik je podsjetio da je Predsjedništvo BiH i ranije razmatralo to pitanje te zatražilo da se napravi cjelovit plan kada je riječ o migrantskim probemima, ali, kako kaže, Vijeće ministara ništa nije uradilo, čime je, umjesto rješenja za migrantski krizu, postalo problem.

Komšić, također, predlaže da Predsjedništvo BiH naloži ministrici odbrane Marini Pendeš da zapovijedi upotrebu i razmještaj vojno-policijskih, inžinjerskih, izviđačkih kao i drugih jedinica Oružanih snaga BiH radi podrške i pomoći patrolama Granične policije BiH u kontroli granice BiH sa Srbijom i Crnom Gorom radi sprečavanja ilegalnih prelazaka državne granice.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik je s druge strane izjavio da niko neće postaviti vojsku na granici sa Srbijom kako bi bio spriječen ulazak migranata, iako je prije nešto više od godinu imao drugačiji stav.

Dodik je rekao da je već održana sjednica posvećena problemu migranata, na kojoj je zaključeno da treba da bude sačinjen cjelovit plan i dat zadatak Vijeću ministara da to učini, ali ništa nije urađeno.

“Vijeće ministara, koje je trebalo da bude rješenje za migrantsku krizu, postalo je dodatni problem, jer nije ništa učinilo. Zakazao sam sjednicu Predsjedništva BiH, ali mislim da će to biti jalova priča koja neće dati nikakav rezultat, jer nemamo Vijeće ministara koje bi moglo nešto operativno da uradi. Ustavom je predviđeno da je Vijeće ministara pomoćni organ Predsjedništva, a mi nemamo nikakav pomoćni organ”, rekao je Dodik.

(Bportal.ba/Klix)

Podijeli na društvene mreže!