BiH Vijesti

HDZ razočaran odlukom Ustavnog suda: Sudbina FBiH u rukama Valentina Inzka

600_15221644431499355543ustavni_sud
Odluka Ustavnog suda po apelaciji Borjane Krišto tek nakon dostavljanja stava OHR-a

Ustavni sud BiH je 22. marta obavio preliminarnu raspravu o zahtjevu predsjedavajuće Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Borjane Krišto (HDZBiH) za ocjenu ustavnosti odredbe Ustava FBiH koja se odnosi na izbor delegata u Dom naroda Parlamenta FBiH. Odluku će donijeti na jednoj od narednih sjednica, nakon što im prethodno svoj stav, u svojstvu prijatelja suda, dostavi OHR. Time je Ustavni sud BiH, smatraju u HDZ-u BiH, pokazao da “direktno radi protiv svoje nezavisnosti i samostalnosti”. Trebali su, smatra Krišto, već na preliminarnoj raspravi prihvatiti njenu apelaciju te ojačati HDZ-ovu polugu u nametanju toj stranci prihvatljivih rješenja.

Stav od OHR-a, kao vrhovnog tumača Dejtonskog mirovnog sporazuma i Ustava BiH kao integralnog dijela Sporazuma, je Ustavni sud BiH zatražio i prije donošenja odluke po apelaciji Bože Ljubića. Međutim, taj stav Ustavni sud BiH, očigledno, nije uvažio pri donošenju odluke jer je sadržaj iste u potpunoj suprotnosti sa stavom OHR-a.

– Ovo sadašnje tražanje mišljenja OHR-a je pokazatelj da se Ustavni sud BiH doveo u takvu situaciju da je zapravo kreator političke krize sa jednom odlukom koja baš i ne stoji na pravnim elementima. Posebno problematiziram pitanje verzije Ustava BiH na kojoj su bazirali odluku jer je jedina službena verzija Ustava BiH na engleskom jeziku. Čitajući odluku u predmetu Bože Ljubića, vidim da se tamo pojavljuju termini koji nisu sastavni dio službene verzije Ustava BiH, tako da je najlogičniji potez tražiti mišljenje krajnjeg tumača civilnog aspekta Dejtonskog mirovnog sporazuma, a to je OHR – izjavio je u razgovoru za Faktor doktor političkih nauka Slaven Kovačević.

Zahtjev za dostavljanje mišljenja OHR-a je, smatra Kovačević, dokaz da su se, kako kaže, “zapetljali u pravnim normama”, s obzirom da Član I/2 verzije Ustava BiH na engleskom jeziku utvrđen termin “vladavine prava”, a u verzijama koje je Ustavni sud BiH koristio taj termin nedostaje.

– Da je ovdje pravna država, onda bi ona morala zaštiti prava, slobode i jednakosti svih građana na individualnom nivou. Ustavni sud BiH je donio jednu “okruglo pa na čoše” odluku u kojoj ima mišljenje Venecijanske komisije, koja čak utvrđuje da je Ustav FBiH u skladu sa evropskim izbornim standardima. Oni su uzeli mišljenje Venecijanske komisije, a nisu ga uvažili prilikom odlučivanja. Venecijanska komisija je međunarodno tijelo koje pomaže pri rješavanju ustavnih pitanja i donošenja ustava zemalja u tranziciji. Dozvolite da ja više vjerujem Venecijanskoj komisiji nego jednom politički formiranom Ustavnom sudu – kazao je Kovačević.

Uzimajući u obzir činjenicu da stav OHR-a nije subjektivan doživljaj Ustava BiH te da ne može biti uslovljen društveno-političkim okolnostima, za očekivati je da se on neće razlikovati u odnosu na stav dostavljen pri apelaciji Bože Ljubića. S tim u vezi bi Ustavni sud BiH, očekuje naš sagovornik, trebao donijeti odluku na osnovu stava OHR-a, ali vodeći računa i o članovima II/2 i II/4 Ustava BiH, koji govore o zaštiti osnovnih ljudskih prava i zabrane diskriminacije. Upravo su zaštita ljudskih prava i zabrana diskriminacije, predviđeni Evropskom konvencijom za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda, prema Ustavu BiH prioritet u odnosu na sve ostale zakone u našoj zemlji.

1000_1522164476Ustav_BiH

Samim tim, prednost u odnosu na odluku Ustavnog suda BiH po apelaciji Bože Ljubića imaju sve presude Evropskog suda za ljudska prava u predmetima “Sejdić i Finci”, “Pilav” i “Zornić”. To u praksi, međutim, nije tako.

– Ako se traži da se provede baš ova 94. odluka Ustavnog suda BiH, a 93. znamo da nisu provedene, jasno vam je da se radi o politiziranju i traženju prostora da se ostvare neki partikularni politički ciljevi ljudi iz HDZ-a i oni zaboravljaju da su oni saučesnici u neprovođenju 93 prethodne presude Ustavnog suda BiH – kazao je Kovačević.

Ukoliko bi Ustavni sud BiH prihvatio apelaciju Borjane Krišto i ocijenio da odredbe Ustava FBiH koje se odnose na popunjavanje Doma naroda Parlamenta FBiH nisu u skladu sa Ustavom BiH, to bi zemlju, smatra Kovačević, dovelo u potpunu blokadu.

– Oni koji to rade očigledno imaju namjeru da ovu zemlju razore. Ako se ne može u jednom Parlamentu, gdje se prostom većinom donose zakoni, postići dogovor o izmjenama Izbornog zakona, zamislite kako bi izgledala izmjena Ustava FBiH koji se u dva doma mijenja dvotrećinskom većinom. Tada bi bili blokirani skroz i vrlo izvjesno to vodi ovu zemlju u jednu političku i društvenu neizvjesnost. Onaj ko to radi je neprijatelj BiH – zaključuje Kovačević.

(Bportal.ba/Faktor.ba)

Podijeli na društvene mreže!

Komentariši