Izdvojeno Izdvojeno Regija Regija i Svijet Vijesti

HDZ-ova europarlamentarka Šuica i njena ksenofobija

Hrvatska zastupnica u Evropskom parlamentu Dubravka Šuica objavila je na Facebooku fotografiju nepoznate žene koja se kupa u burkiniju, uz komentar: “Nije ronioc… #burkini #bikini #newfashion”.

Objava HDZ-ove europarlamentarke izazvala je niz negativnih komentara na ovoj društvenoj mreži. Šuicini pratioci poručili su joj da je ismijavanje muslimanki koje nose burkini skandalozno i potpuno neprimjereno, posebno za jednu “evropsku” političarku i ženu koja sebe smatra intelektualkom.

– Niste slikali sprijeda, nisu bili ronioci, možda su to bile nindža časne sestre. Sramota za jednu europarlamentarku! – jedan je od mnogobrojnih komentara na njenom profilu.

Nakon što je uvidjela da njen post nikome nije bio duhovit, osim njoj samoj, Šuica je uklonila spornu objavu, a nije joj trebalo dugo i da se „pospe pepelom“ zbog svog komentara.

– Baš mi je žao sto ste na jedan predivan burkini motiv i fotke tako reagirali, uznemirili se i pokazali zapravo nesigurnost i vlastitu netoleranciju. Budući da su neki poželjeli brisanje, to sam i učinila. Nadam se da će zagristi još poneka #ukjata pa će biti motiva i slika – napisala je ova HDZ-ovka i nekadašnja profesorica engleskog i njemačkog jezika u osnovnoj školi, koja uprkos profesorskoj tituli ne zna napisati ronilac a ne ronioc.

(Faktor/Bportal)

Podijeli na društvene mreže!