Regija Regija i Svijet Regija i Svijet

Haradinaj: Takse na robu iz BiH i Srbije ostaju na snazi

Kosovski premijer Ramush Haradinaj izjavio je u ponedjeljak da takse koje je Kosovo uvelo na robe iz Srbije i Bosne i Hercegovine ostaju na snazi te da je “Kosovo na to bilo prinuđeno zbog ponašanja Srbije i BiH”.

Nakon sastanka s povjerenikom EU za pridruživanje i susjedsku politiku Johannesom Hahnom, Haradinaj je na konferenciji za medije izjavio kako su razgovarali o mnogim temama kao što je dijalog o normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije te uvođenje taksi, prenose beogradske “Novosti”.

Istaknuo je kako će takse biti ukinute kada Srbija prizna nezavisnost Kosova.

Dodao je kako je europskog povjerenika izvijestio o tome da je Kosovo bilo prinuđeno da uvede takse zbog, kako je ustvrdio, neprekidnih smetnji koje je vršila i vrši Srbija.

Hahn se ranije susreo sa srbijanskim predsjednikom Aleksandrom Vučićem, a prije odlaska iz Beograda u Prištinu na Twiteru je napisao kako će svoje sagovornike na Kosovu pozvati da deblokiraju regionalnu saradnju i trgovinu i naglasiti da je potrebno vratiti se dijalogu.

“Dobar sastanak s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u Beogradu, gdje smo razgovarali o taksama Kosova na robu iz Srbije i Bosne i Hercegovine, koje krše sporazum CEFTA i regionalnu saradnju”, napisao je Hahn i poručio da je posebice naglasio “hitnu potrebu za smirivanjem situacije izazvane odlukom Prištine da poveća takse Srbiji i BiH”.

(Bportal.ba/Fena)

Podijeli na društvene mreže!