Regija Regija i Svijet Regija i Svijet Slider Slider

Haradinaj odbio zahtjev SAD-a: Nema ukidanja carina na robu iz BiH i Srbije

Premijer Kosova Ramush Haradinaj izjavio je da još nema odgovor na zahtjev SAD da se hitno ukinu takse za robu iz Srbije i Bosne i Hercegovine i da mu treba još vremena da donese odluku.

Haradinaj je izjavio da je Kosovo zainteresirano za odlične odnose sa SAD i da će učiniti sve da oni ostanu takvi. Kada su u pitanju Srbija i BiH takse ostaju na snazi, kazao je on.

Američka ambasada u Prištini saopćila je da je pogrešna pretpostavka da Kosovo može bez posljedica da preduzima akcije suprotne interesima SAD.

Kako je navela ambasada, SAD podržavaju dijalog Beograda i Prištine pod pokroviteljstvom EU i postizanje “sveobuhvatnog i obostrano korisnog” sporazuma. To je, kako je navedeno, strateški interes SAD.

– Ponavljamo naš stav da je trenutna suspenzija taksi na uvoz iz Srbije i BiH jedna od neophodnih mjera za vraćanje momentuma procesu dijaloga. Očekujemo da drugi akteri sami preduzmu konstruktivne mjere – navodi se u saopćenju.

Kako je navedeno, Kosovo je uspješno samo u partnerstvu sa SAD, a akcije koje ruše dijalog, ometanja sa strane i odbijanje da se ukinu takse, suprotni su interesima Washingtona.

(Bportal.ba)

Podijeli na društvene mreže!