Izdvojeno Tuzlanski kanton Tuzlanski kanton

Halilović: Pomjerena dobna granica za pravo na porodičnu penziju (VIDEO)

070318_TK-PRAVO_NA_PORODICNE_PENZIJE

Novim zakonom pomjerena je i dobna granica djece šehida i poginulih boaraca koja su na redovnom školovanju, tako da pravo na porodičnu penziju imaju do navršenih 26 godina života.

Predsjednik Saveza organizacija porodica šehida i poginulih boraca TK Hajrudin Halilović je potvrdio da od 1. marta tekuće godine pravo na penziju imaju one supruge šehida i poginulih boraca koje imaju više od 45 godina starosti, a na području TK je više od 300 osoba koje ostvaruju ovo pravo.

Halilović je pojasnio da djeca  šehida i poginulih boraca, koja su prethodno izgubila ovo pravo, sa ograničenjem na 25 godina ukoliko se školuju, imali su pravo na  penziju, a potvrdom o statusu uvođenjem ovog novog amandmana, ostvaruju pravo na porodičnu peziju do 26 godina.

– Bila je to mučna četverogodišnja borba, ali uspjeli smo. To je uspjeh za sve naše organizacije, jer smo od njih prikupljali iscrpne podatke o statusu porodica šehida i poginulih boraca – kazao je Halilović.

Sve upute o podnošenju zahtjeva za priznavanje prava na porodične penzije nalaze se u općinskim organizacijama PIO, kojih u ovom savezu ima sedamnaest.

(Bportal.ba/Fena)

Podijeli na društvene mreže!

Komentariši