BiH Slider Slider Vijesti

Hadžiomerović: Dodik misli da je cijeli svijet malouman, on ne može poništiti istinu o Srebrenici

Šef Kluba Bošnjaka u Vijeću naroda RS Mujo Hadžiomerović, komentirajući posebnu sjednicu NSRS-a, na kojoj će biti razmatrana Informacija o izvještaju Komisije o događajima u Srebrenici i oko nje, izjavio je za Klix.ba da Milorad Dodik ne može poništiti istinu o Srebrenici.

Podsjetimo, raspravu o toj tački zatražio je predsjednik RS koji će se na zasjedanju obratiti poslanicima uvodnim izlaganjem u trajanju od 60 minuta.

Protiv ove sjednice su bošnjački poslanici koji ukazuju na to da se u Srebrenici dogodio genocid te da se utvrđene činjenice i sudske presude počiniocima ne mogu promijeniti.

“Cijeli svijet vidi kakve poteze vuče Dodik. Ona zaista misli da je cijeli svijet malouman. Pored tolikih presuda Međunarodnog suda, domaćih sudova, pored 20.000 žrtava u srednjem Podrinju… Danas on pokušava žrtve genocida izjednačiti s gubicima među redovima onih koji su bili i napadači. Dodik negira sudove i tužilaštva, misli da će zaustaviti sve procese, ostati na vlasti i nastaviti provoditi takve glupost”, rekao je Hadžiomerović.

Komentirajući činjenicu da Dodik nije pozvao nikoga od bošnjačkih predstavnika u RS, Hadžiomerović je rekao da to ne čudi jer on sve jednostrano radi.

“Ta komisija čije rezultate pokušava poništiti bila je mješovita i ona je napravila izvještaj potvrdivši sve ono što se desilo. Na koji način on želi nekim skupštinskim odlukama sve to poništiti to je zaista nejasno i to ne može uopće proći. U nemoći da rješava krizu u RS on povlači ovakve postupke. Na kraju još mogu dodati samo da ako Bog želi nekoga da kazni on mu oduzme pamet”, zaključio je Hadžiomerović.

Inače, Vlada RS, čiji je premijer bio Dragan Mikerević, usvojila je 2004. godine Izvještaj Komisije za Srebrenicu te je i on pozvan da se obrati parlamentu kao direktni akter tih događanja, kao i članovi Vladine Komisije za istraživanje događaja u Srebrenici i oko nje u periodu od 10. do 19. jula 1995. godine.

(Bportal.ba/Klix)

Podijeli na društvene mreže!