BiH Vijesti

Hadžiomerović: Bošnjaci u RS služe za punjenje budžeta, a traženje prava im se uskraćuje

Odluka Ustavnog suda RS da ne prihvati zahtjev Kluba Bošnjaka u Vijeću naroda RS za utvrđivanje postojanja vitalnog nacionalnog interesa u vezi sa Zakonom o zaštiti žrtava ratne torture u tom bh. entitetu za predsjedavajućeg ovog kluba Muju Hadžiomerovića nije iznenađujuća.

“Sasvim suprotno, očekivajuća je s obzirom na praksu iz ranijih godina. Osam godina, koliko sam u Vijeću naroda RS, ovo se kontinuirani dešava”, kaže Hadžiomerović za Vijesti.ba.

Prema njegovim riječima, Ustavni sud RS i mnoge druge institucije u Banjaluci pod neposrednom su kontrolom zvanične politike i vlasti.

“Na djelu je čista diskriminacija, ne samo kroz ovaj, nego i kroz mnoge druge zakone, poput Zakona o unutrašnjem dugu, za kojeg su ranije kazali da nema povrede vitalnog nacionalnog interesa. Radi se o tome da i u pozitivnim rješenjima po građanskim parnicama, logoraši ne mogu doživjeti satisfakciju ili naplatiti ono što su preživjeli u logorima. Bošnjaci u RS služe samo za punjenje budžeta, a traženje prava im se uskraćuje”, kazao je predsjedavajući Kluba Bošnjaka u Vijeću naroda RS.

Osvrnuo se i na obrazloženje Ustavnog suda RS da Bošnjački klub nije naveo koji je od vitalnih nacionalnih interesa povrijeđen Zakonom o zaštiti žrtava ratne torture, odnosno u čemu se u konkretnom slučaju ogleda povreda vitalnog nacionalnog intresa bošnjačkog naroda.

“Kako smo mogli navesti odluku, a da ne obrazložimo po kojem članu Ustava i svega onoga gdje se osjećamo ugroženim? Nijedan Bošnjak ne može prijaviti udruženje na tom prostoru da bi eventualno mogao nešto da crpi iz budžeta. Radi se o klasičnom primjeru čiste diskriminacije, ali oni to ne vide”, naveo je Hadžiomerović.

Kako je istakao, nakon odluke Ustavnog suda RS, Klub Bošnjaka stekao je pravo na apelaciju pred Ustavnim sudom BiH.

“Naravno da ćemo to pravo iskoristiti”, najavio je Hadžiomerović.

(Bportal.ba/Vijesti.ba)

Podijeli na društvene mreže!