Slider Slider Tuzlanski kanton Tuzlanski kanton

Hadžiefendić: Smanjuje se broj oboljelih od gripe koji dolaze u UKC Tuzla

ukc_tuzla-696x456
Fotoreporter: Ahmed Besic – Anadolu Agency


– To znači da je smanjen broj oboljelih koji su se javili na klinike UKC-a Tuzla, a nekoliko težih pacijenata koji su bili u Klinici za intenzivnu njegu skinuto je sa respiratora i upućeni su na odjeljenje za nastavak liječenja. Možemo reći da polako dolazi do poboljšanja kada je u pitanju situacija vezana uz gripu u TK, naveo je Hadžiefendić.

U Univerzitetskom kliničkom centru (UKC) u Tuzli 19. februara zabilježen je prvi smrtni slučaj, a zaključno sa proteklim vikendom ukupno devet pacijenata je preminulo, od čega je kod jedne mlađe osobe izoliran virus H1N1 poznatiji kao svinjska gripa. Ljekari su saopćili da su svi preminuli pacijenti imali primarna oboljenja prije gripe.

– Prema podacima iz istog perioda prošle godine, imali smo 19.000 oboljelih od sezonske gripe, a ove godine 18.300 registrovanih. Radi se o manjem broju, samo što je ove godine bila u pitanju mutacija virusa influence A i B, te pojava virusa H1N1 u nekoliko slučajeva. Jedna osoba je i preminula, a ostali su na liječenju i van su životne opasnosti, navodi Hadžiefendić.

Zavod za javno zdravstvo TK preventivno poduzima redovno sezonsko vakcinisanje kada su u pitanju gripe, ali Hadžiefendić navodi da se veći broj stanovništva ne vakciniše.

“Sada je bespotrebno raditi vakcinaciju. Količine koje se obezbjeđuju preko Zavoda se ne iskoriste u punom kapacitetu, ali poučeni ovogodišnjim dešavanjima, možda će biti veće interesovanje u jesen.”

Blaško Topalović, epidemiolog u Zavodu za javno zdravstvo, podsjetio je da je prevencija veoma važna, kako za osobe koje su ove sezone preboljele neku od infekcija izazvanih virusom gripe, tako i za zdrave osobe.

– Treba se koristiti režim ishrane sa mnogo voća i povrća, održavati ličnu i higijenu stanovanja, boraviti na čistom zraku i izbjegavati bespotrebna okupljanja. Sve ove mjere vrijede kako na početku sezone gripe, tako sve dok traje pojava oboljenja. Važno je poduzeti preventivne mjere i stalno raditi na prevenciji, napominje Topalović.

On savjetuje da se unosi voće u bilo kojem obliku, a da povrće bude termički obrađeno, te da se konzumira kašasta i lakše svarljiva hrana, bogata vitaminima i mineralima. Ova se hrana, ističe dr. Topalović, lakše vari uz minimalnu fizičku aktivnost, što pogotovo pogoduje starijim osobama koje se slabije kreću.

Vezano uz provjetravanje prostorija i kretanje vani, ako se osjeća težina prilikom disanja zbog zraka kakav je, onda se podrazumijeva da se ne izlazi na prometna mjesta. Poželjno bi bilo šetati kroz parkove gdje ima mnogo drveća i izvan grada.

Iz UKC-a Tuzla podsjetili su građane da je zbog gripe i dalje na snazi zabrana posjeta pacijentima.

(Bportal.ba/AA)

Podijeli na društvene mreže!

Komentariši