Tuzlanski kanton Tuzlanski kanton

Gutić: Mešalić je legitiman Bošnjak, neka mu koalicija osigura podršku, SDA će imati svog kandidata

Nakon što su iz SDA i PDA rekli da neće podržati izbor kandidata DF-a Mahira Mešalića u rukovodstvo Skupštine Tuzlanskog kantona, postalo je jasno da bi u ovom kantonu moglo doći do političke krize. Problem za pet stranaka koje su u procesu formiranja vlasti je to što nemaju većinu u Klubu Bošnjaka, tako da ne mogu dobiti sastav rukovodstva kakav su zamislili.

Klub Bošnjaka u Skupštini TK broji 29 zastupnika. SDA ima devet, PDA sedam, što je ukupno 16, odnosno većina. Ostalih pet stranaka SDP, DF, SBB, SBiH i Naša stranka imaju ukupno 13 zastupnika u Klubu Bošnjaka.
Procedura naleže da svaki klub naroda izabere svog kandidata u rukovodstvo Skupštine TK, a njih potvrđuje Skupština TK. Nakon toga tri kandidata Bošnjaka, Srba i Hrvata, između sebe biraju predsjednika Skupštine, dok drugo dvoje obnašaju funkcije dopredsjednika.

Nakon što je postalo jasno da Mešalić nema podršku opozicije, on je izjavio da ga SDA i PDA “žele predstaviti kao nelegitimnog Bošnjaka”, te da će na ove dvije stranke biti odgovornost ako dođe do blokade.

– Ne znam da je iko ikada rekao da Mešalić nije legitiman Bošnjak, a ako neko to i kaže ja ću prvi osuditi tu izjavu. Međutim, ovdje se ne radi o tome. To je njegovo slobodno tumačenje, pokušaj zamjene teza i klasičan populizam. Mešalić tom izjavom dijeli Bošnjake i cijepa bošnjačko političko tkivo. On je legitiman predstavnik Bošnjaka, ali stvar je politike koga će podržati SDA – kazao je za Faktor predsjednik Kluba zastupnika SDA u Skupštini TK Bego Gutić.

On ističe da SDA ima najveći broj Bošnjaka u Skupštini TK i klubu tog naroda i stoga ima pravo da istakne kandidata za člana rukovodstva.

– Mi nismo dio koalicione većine, a oni koji je formiraju treba da osiguraju tu većinu za svog kandidata. Nije politički pragmatično da opozicija podržava taj izbor. Proces biranja rukovodstva u Skupštini TK je završen kada tri kluba naroda izaberu svoje predstavnike u rukovodstvo skupštine. Nakon toga Skupština potvrđuje te kandidate i oni između sebe biraju predsjednika. Ne bi se smjelo desiti da kandidat jednog naroda ne bude izabran, jer bi to predstavljalo kršenje Poslovnika. U tom slučaju ćemo kao Klub Bošnjaka imati pravo da potegnemo pitanje zaštite vitalnog nacionalnog interesa – pojašnjava Gutić.

On dodaje da predstavnici Srba i Hrvata mogu izabrati predsjednika između sebe te da to ne bi bilo prvo kršenje Poslovnika o radu Skupštine, ali da proces tu ne bio završen.

– Mešalić svojom izjavom vrši pritisak na Klub Bošnjaka da ga moramo izabrati. Ne moramo. On dolazi iz partije koja ima tri zastupnika, od kojih je jedan Bošnjak. SDA ima puno pravo sa devet zastupnika Bošnjaka da delegira svog kandidata i to ćemo uraditi – zaključio je Gutić.

(Bportal.ba/Faktor)

Podijeli na društvene mreže!