BiH Slider Slider Vijesti Vijesti

Građanski bunt: Zbog cijena goriva blokirane ceste širom BiH

Saobraćaj je na ovaj način prije nekoliko dana zaustavljen u Srbiji, a vozači su danas odlučili ovu akciju podržati i u BiH pa su na glavnim saobraćajnicama u Sarajevu, Tuzli i na području Republike Srpske vozači u 17 sati zaustavili svoje automobile. U Sarajevu je blokirana raskrsnica na Marindvoru.

Zaustavljenje automobila danas u 17 sati inicirano je u Republici Srpskoj a nakon trećeg poskupljenja goriva u ovoj godini. Najavljeno je da će se zaustaviti vozila na jedan sat i na taj način izraziti protivljenje poskupljenju goriva, koje je za oko pola marke skuplje u odnosu na januar ove godine.

Cijena goriva na benzinskim pumpama u Republici Srpskoj po litru iznosi oko 2,25 do 2,39 konvertibilnih maraka, prenosi rtvbn.

Kako bi se što više ljudi uključilo, napravljena je i Facebook grupa “Stop poskupljenju goriva” zahvaljujući kojoj se inicijativa masovno proširila te su auta zaustavljena u gradovima širom BiH.

Tako su u Tuzli tačno u 17 sati blokirane ključne raskrsnice uključujući i raskrsnicu na Brčanskoj Malti, a blokirani su putevi u Gračanici i na Previlama.

Saobraćaj je blokiran i u više banjalučkih naselja.

Automobili su se zaustavili u ulici Mladena Stojanovića, a blokiran je saobraćaj i u samom centru grada duž ulice Kralja Petra I Karađorđevića, a veći broj automobila okupio se i na Prijedorskoj petlji.

Protestima su se pridružili i građani Kotor Varoši i Prnjavora.

Protestima zbog poskupljenja goriva pridružili su se i građani Zenice te su na gradskim ulicama također zaustavili svoje automobile u 17 sati.

Također, autoprevoznici i vozači su blokirali i magistralni put M17. Kako javlja N1, primijećene su kilometarske kolone između Doboja i Žepča.

(Bportal.ba/Faktor)

Podijeli na društvene mreže!

Komentariši