Regija Regija Regija i Svijet Regija i Svijet

Grabar-Kitarović: Vezuje nas zajednička odgovornost za jugoistok Evrope

– Pozdravljam predsjednika Republike Srbija Vučića i želim mu dobrodošlicu. Ovu posjetu pripremali smo mjesecima. Željela sam da se posjeta održi u malo drugačijim okolnostima, ali sam u situaciji eskalacije tenzija odlučila da ga pozovem u Zagreb ranije. Između naših dviju država postoji taj bremeniti teret povijesti, ali mi moramo rješavati probleme između dvije države i dva naroda.

Neću puno govoriti u uvodu, jer bi željela vrijeme prepustiti svojemu gostu. Otvorili smo mnoga pitanja, uključujući otvorena. U mnogim stvarima nismo se složili, ali u nekim smo se približili i bitno je da smo se dogovorili da ćemo nastaviti razgovarati.

Važno je da smo se dogovorili oko nekoliko pitanja, posebno oko pitanja nestalih osoba za koje želimo da se riješi čim prije. Ohrabruje me ta odgovornost koju smo pokazali, ali i volja predsjednika Vučića da izravno razgovara s predstavnicima udruženja, što ću i ja napraviti, kako s hrvatskim tako i srpskim udruženjima.

Razgovarali smo i o pitanjima manjina te ćemo nastaviti unaprjeđivati položaj manjina kako u Hrvatskoj tako i Srbiji.

Htjela bih nešto reći o Subotičkoj deklaraciji. Izražava se pitanje koliko je bila dobra i korisna. Ja smatram da je svaki korak naprijed dobar i dobrodošao i zahvalila bih predsjedniku Vučiću na svim potezima koji su poboljšali položaj Hrvata u Vojvodini i cijeloj Srbiji.

Razgovarali smo i o pravosudnim pitanjima te ćemo kroz rad međudržavnih komisija i odgovarajućih tijela nastaviti raditi na svim pravosudnim pitanjima koja opterećuju dvije države. Što se tiče pitanja granice naša je preporuka da dvije vlade u narednih dvije godine nastave pregovarati o graničnim pitanjima pa tek nakon toga, ako bude potrebno, idemo pred međunarodna tijela.

Također bih željela reći da smo razgovarali i obnovi pruge između Zagreba i Beograda.

5a8187e5-eba0-46fa-bb9e-0ff50a0a0a7e-kitarovic-vucic69-120218-previewOrg

Poslije Grabar-Kitarović, govorio je Vučić, prenosi Jutarnji.

– Poštovana predsjednice, zahvaljujem se na pozivu. Znam da Vam nije bilo lako zbog atmosfere u Zagrebu i čestitam Vam na hrabrosti. Srbija i Hrvatska morat će u budućnosti imati bolje odnose, kao danas Norveška i Švedska. Morat ćemo razmišljati hoće li riječ jedne strane povrijediti onu drugu.

Razgovarali smo i o granici, gdje se Hrvatska poziva na katastarske planove, a Srbija na zakone. Mi smatramo da su zakoni jači i ako u dvije godine ne riješimo granična pitanja ići ćemo na međunarodnu arbitražu čiju će odluku prihvatiti obje države.

Razgovarali smo i op pitanju nestalih osoba. Nastojat ćemo u arhivama i na svakom drugom mjestu pronaći podatke koji će pomoći da se ta pitanja riješe. Razgovarali smo i o pitanjima manjina i zahvalan sam gospodinu Žigmanovu što je predsjednici Grabar-Kitarović ukazao na rješavanje nekih pitanja – rekao je Vučić pa počeo nabrajati što je sve napravio za hrvatsku manjinu.

– Kupujemo tamo i za hrvatsku nacionalnu manjinu kuću bana Jelačića, iako je neki domaći čovjek tamo odlučio podići cijenu – rekao je Vučić.

– Vjerujem da će i poslije ovog sastanka na dnevni red doći i poboljšanje prava i položaja srpskog naroda u Hrvatskoj. Također smatram da možemo povećati i ekonomsku suradnju i trgovinsku razmjenu dvije države koja je već sad dobra.

Također, što se tiče infrastrukture mi smo zainteresirani za prugu prema Zagrebu za koju smatramo da je od ključnog značaja za povezivanje Hrvatske i Srbije, ali i Srbije sa Središnjom Europom. Mi ćemo u Srbiji nastojati promijeniti atmosferu prema Hrvatskoj i nastojat ću zajedno s premijerkom Brnabić utjecati na sve srpske dužnosnike da ne potpiruju tenzije između dvije države. Naravno, u Srbiji bi se reklo da to ni nitko s hrvatske strane nije radio, dok bi hrvatska strana vjerojatno rekla isto za srpsku.

(Bportal.ba/Vijesti.ba)

Podijeli na društvene mreže!

Komentariši