Regija Regija i Svijet Slider

Grabar-Kitarović u Briselu: Žalim što nije došlo do promjene izbornog zakonodavstva u BiH

Istaknula je kako ne bi bilo pošteno oslanjati se samo na države članice na vanjskim granicama EU-a, nego da u tome trebaju svi solidarno sudjelovati.

Bilo je riječi i o Bosni i Hercegovini. Grabar- Kitarović je izrazila žaljenje što nije došlo do pomaka u pogledu promjene izbornog zakonodavstva u BiH, kako bi se ono uskladilo s presudom ustavnog suda i međunarodnih sudova.

Pozdravila je dogovor između Atine i Skoplja o imenu Makedonije i izrazila nadu da će ta zemlja zajedno s Albanijom uskoro moći započeti pristupne pregovore s EU-om.

Rekla je da treba riješiti sva pitanja sa susjedima, uključujući i sa Srbijom, što je moguće prije i paralelno s procesom evropskih integracija. Svako eventualno uplitanje evropskih institucija u granični spor sa Slovenijom bilo bi kontraproduktivno, jer to je bilateralno pitanje, naglasila je Grabar-Kitarović.

Hrvatska predsjednica kazala je da želi dati doprinos budućem hrvatskom predsjedanju Evropskom unijom, a ne taj posao u cijelosti prepustiti vladi.

– Iz hrvatskog ustava proizilazi da Hrvatsku u Evropskom vijeću predstavljaju predsjednik Republike i Vlada RH – kazala je Grabar-Kitarović.

– Ja primarno ostavljam predsjedniku vlade sav posao oko Evropske unije zato što je većim dijelom riječ o problematici u koju je on dnevno uključen, ali doista želim dati svoj doprinos, posebno u kreiranju predsjedanja. Riječ je o zajedničkim ovlastima, posebno kada se govori o pitanjima nacionalne sigurnosti, imigracije i svim ostalim pitanjima vanjske politike. Vjerujem da ćemo tu naići na suradnju. Vlada ima kapacitete i znanja da primarno vodi taj proces u smislu tehničkih detalja i politika, u to se neću miješati i to ću poštovati – izjavila je predsjednica Grabar-Kitarović nakon razgovora s predsjednikom Europskog vijeća Donaldom Tuskom.

Grabar-Kitarović u srijedu je započela dvodnevnu posjetu Briselu u okviru kojeg će se još sastati s predsjednikom Evropske komisije Jean-Claude Junckerom i generalnim sekretarom NATO-a Jensoom Stoltenbergom.

(Bportal.ba/Fena)

Podijeli na društvene mreže!

Komentariši