Regija Regija i Svijet Regija i Svijet Slider Slider

Gotova istraga o Praljkovom samoubistvu: “Dugo je razmišljao da se ubije”

Holandsko tužilaštvo završilo je istragu o samoubistvu osuđenog ratnog zločinca Slobodana Praljka.

Podsjetimo, Praljak je počinio samoubistvo ispijanjem cijanida u haškoj sudnici nekoliko sekundi nakon što mu je pravosnažno potvrđena presuda za ratne zločine počinjenje devedesetih godina u BiH. Nakon nezapamćenog incidenta u sudnici Međunarodnog suda za bivšu Jugoslaviju, sud je istragu o Praljkovom samoubistvu prepustio holandskom tužilaštvu.

Istraga koju je provodilo holandsko tužilaštvo je završena, ali nije pokazala kako i kada je Praljak dobio cijanid koji je popio nakon izricanja presude.

Nakon Praljkovog samoubistva nastala je sumnja da su izvršena dva krivična djela.

Prvo se odnosi na činjenicu da je cijanid, kojim se Praljak ubio, prema tamošnjem Zakonu o lijekovima zabranjena supstanca. Istraga je, javlja N1, pokazala da je Praljak popio ubojitu dozu kalij-cijanida rastvorenog u vodi. Ta supstanca se, doduše, ne može nabaviti tek tako, no prema Zakonu o lijekovima posjedovanje kalij-cijanida nije krivično djelo.

Ko je pomogao Praljku u pripremi samoubistva?

”Druga sumnja se odnosila na to da je Praljak dobio pomoć od drugih prilikom pripreme samoubistva. Da bi se to istražilo pokušalo se doznati kako je ta bočica s otrovom dospjela u sudnicu. Kako bi se to utvrdilo između ostalog su pregledani snimci napravljeni nadzornom kamerom, saslušani su razni svjedoci i pregledane su prostorije u kojima je Praljak boravio, kao i dokumenti i nosači podataka. Međutim nisu pronađeni pokazatelji koji bi pojasnili na koji način i gdje je Praljak došao do otrova.

Na snimcima nadzorne kamere kako iz zatvora, tako i iz ICTY-a, nije primijećeno ništa. Na tim snimcima se nigdje ne vidi da on u bilo kojem trenutku ima kod sebe neku bočicu ili neki tome sličan predmet, ili da mu je netko uručuje. Također tokom raznih pretresa koji su izvršeni toga dana nije primijećeno ništa osobito. Na snimcima iz sudnice ne može se vidjeti odakle je on izvadio tu bočicu.

“Praljak je duže vrijeme razmišljao o samoubistvu”

Praljak je prije suđenja proveo kratko vrijeme u dvije prostorije bez videonadzora: na zahodu i u prostoriji za zadržavanje, jednoj vrsti čekaonice. U toku naknadnog pretresa navedenih prostorija nije pronađeno ništa značajno.

Gledajući unatrag, na temelju izjava svjedoka može se zaključiti da je Praljak već duže vrijeme razmišljao o samoubistvu. Tako je Praljak na primjer dao da se njegove lične stvari upakiraju kako bi se otpremile u Hrvatsku i u raznim se prilikama opraštao od određenih osoba. Svjedoci su to objašnjavali time što se krivični predmet u višem stepenu protiv Praljka bližio kraju. Nakon njegove smrti pronađeno je oproštajno pismo u kome je Praljak napisao svojoj porodici da je još davno donio odluku da okonča svoj život, u slučaju da bude proglašen krivim.

Ne može se isključiti da je Praljak već (prilično) dugo vremena posjedovao taj otrov. Kalij-cijanid se može čuvati u suhom obliku i već je neznatna količina tog otrova smrtonosna. Kada se gleda s te strane nije ni čudno da su unos i čuvanje te tvari ostali neprimijećeni”, navodi tužilaštvo.

(Bportal.ba/Index.hr)

Podijeli na društvene mreže!